Najnovije

PROTIV KOSOVA U UNESKO: BRIKS zemlje uz Srbiju

BEOGRAD - Srbija je aktivirala sve diplomatske mehanizme da obezbedi minimum 50 glasova članica Uneska, kako bi se spustila rampa za članstvo Prištine u ovoj organizaciji.
UNESKO (Foto: JuTjub)

UNESKO (Foto: JuTjub)

Ukoliko Srbija dođe do ove "kritične mase" podrške, velike su šanse da Priština ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu za stolicu u Unesku, ukoliko danas Izvršni savet ovo pitanje prosledi na odlučivanje Generalnoj konferenciji početkom novembra, što bi značilo da se cela stvar odlaže za minimum dve godine. Ceo državni vrh i naša diplomatska služba u stalnom su kontaktu sa rukovodstvima na desetine zemalja, koje trpe velike pritiske moćnih država, sponzora kosovske nezavisnosti. Šefovima država, premijerima i šefovima diplomatija šalju se pisma u kojima se upozorava da bi prijem Prištine bio opasan presedan. Predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, gotovo svakodnevno, i u ličnim kontaktima sa mnogim svetskim liderima, pokušavaju da obezbede što širi front u Unesku protiv prijema Prištine. Vučić je i tokom prethodne noći, samo nekoliko sati pre odlučivanja u Unesku, u telefonskom razgovoru sa premijerom jedne uticajne države zatražio podršku u Unesku: - Naše šanse na Izvršnom savetu nisu velike, mnogo su veće na Generalnoj konferenciji. Ulažemo ogroman napor i nastavićemo borbu. Za Srbiju je ulazak Kosova u Unesko neprihvatljiv - rekao je Vučić. Šef diplomatije Ivica Dačić potvrđuje za "Novosti" da je u toku opsežna diplomatska ofanziva protiv prijema Prištine u Unesko i da su na mnoge adrese poslata objašnjenja pozicija Srbije: - Naši ambasadori i diplomate u inostranstvu svakodnevno razgovaraju sa zvaničnicima zemalja u kojima su na službi. Matematika nije na našoj strani, ali jesu mnoge uticajne zemlje. To su, između ostalih, sve zemlje Briks - Rusija, Kina, Indija, Južnoafrička Republika i Brazil - ali i Kuba, Argentina, Španija... Crnogorska opozicija tvrdi da će Crna Gora glasati za prijem Kosova Jedan pod lidera crnogorske opozicije Andrija Mandić izjavio je danas za Radio S da postoje naznake da će Crna Gora podržati zahtev za prijem Kosova u Unesko, optužujući crnogorskog premijera Mila Đukanovića da stalno šteti interesima Srbije. Kad god mu se ukazala prilika da uradi nešto protiv Srbije, on je to uradio. Od rušenja zajedničke države, priznavanja Kosova, a sada postoje najave da će podržati članstvo Kosova u Unesku, rekao je Mandić. Mandić je rekao da je Đukanović gradio svoj politički imidž kao vodeći protivnik Srbije. Izvršni odbor Uneska danas raspravlja o članstvu Kosova u toj organizaciji, a Crna Gora je jedna od 58 članica tog odbora. Crna Gora nije podržala inicijativu da se raspravlja o članstvu Kosova.  
Pročitajte još:DAN ODLUKE: Unesko danas glasa o predlogu za prijem KosovaDAČIĆ PORUČIO ČLANICAMA UNESKO: Srbija neće priznati nelegalne radnje
Izvor: FoNet / Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA