Najnovije

Objavljeni transkripti Jeljcinovih razgovora sa Klintonom o Putinu: Evo šta mu je rekao...

Na vebsajtu biblioteke Bil Klintona objavljeni su transkripti telefonskih razgovora sa Borisom Jeljcinom iz 1999. godine, iz kojih proizlazi da je prvi predsednik Rusije lično obavestio Klintona o izboru njegovog naslednika, Vladimira Putina.

Jeljcin i Klinton (Foto: RIA)

Jeljcin je tokom razgovora 8. septembra izrazio uverenje da će novi lider zemlje dobiti podršku građana. Prvi ruski predsednik priznao je da mu je trebalo puno vremena da razmotri ko bi mogao da vodi zemlju 2000. godine, te da već neko vreme nije mogao pronaći kandidata.

"Na kraju sam naišao na njega, na Putina", rekao je Jeljcin Klintonu.

Kako je rekao prvi ruski predsednik, proučavao je Putinovu biografiju, njegove veze i interese, a potom je shvatio da je on pouzdana osoba, dobro upoznata sa sfojom sferom odgovornosti.

Pozitivne kvalitete ličnosti Putina, Jeljcin je ocenio kao "temeljnog, jakog i veoma društvenog", čoveka.

Prema Jeljcinu, on je bio uveren da će njegov američki kolega biti siguran da će novi lider Rusije biti "visoko kvalifikovan partner".

Drugi razgovor

Dva meseca kasnije, 19. novembra, tokom drugog razgovora, Jeljcin je izrazio uverenje da će Putin postati predsednik Rusije.

"Naravno, Putin. On će biti naslednik Jeljcina. On je demokrata i poznaje Zapad", odgovorio je on Klintonovo pitanje, ko će pobediti na predsedničkim izborima.

Klinton je uspeo da razgovara sa Putinom na samitu APEK-a u Ouklendu. Prema rečima američkog lidera, impresionirao ga je kao vrlo pametan čovek. Jeljcin je rekao da Putin ima "unutrašnje jezgro" i da će učiniti sve što je moguće u okviru zakona da pobedi.

"I on će pobediti. Radićete zajedno", rekao je Jeljcin, obećavajući da će nastaviti sa prethodnom linijom razvoja demokratije i ekonomije i proširivanju kontakata sa Rusijom.

Prema prvom ruskom predsedniku, Putin "ima energiju i um da uspe".

Smena rukovodstva

Jeljcin je imenovao Putina za premijera 9. avgusta 1999. godine, koji ga je istog dana označio kao svog naslednika. 16. avgusta, Državna duma je odobrila imenovanje Putina za šefa vlade.

Jeljcin je 31. decembra podneo ostavku, nakon čega je Putin postao vršilac dužnosti predsednika, a 26. marta je pobedio na izborima u prvom krugu.

Rusija blokirala usvajanje izveštaja o Severnoj Koreji u SB UN. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA