Najnovije

"Strane banke se bogate u Srbiji a priznaju nezavisnost Kosova"

BEOGRAD - Srpska liga saopštila je danas da većina stranih privatnih banaka, koje posluju na teritoriji Srbije, ne poštuju Ustav i zakone ove države i ne priznaju Kosovo i Metohiju kao sastavni deo Srbije. Iz ovog pokreta tvrde da banke koje posluju u Srbiji odbijaju da građanima Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji odobre kredite.
Lider Srpske lige Aleksandar Đurđev (Foto: Mc.rs)

Lider Srpske lige Aleksandar Đurđev (Foto: Mc.rs)

- Diskriminušući Srbe sa Kosova i Metohije, stranke banke faktički priznaju nezavisnost Kosova. Neke od retkih banaka koje imaju mogućnost za davanje kredita građanima koji žive na Kosovu i Metohiji, njima postavaju strožije uslove, visina plate i garancije, nego što se to traži od ostalih građana Srbije. Pored toga što inostrane kompanije koje posluju u Srbiji iznose profit, srpski novac ne ostaje u Srbiji već značajno odlazi i u formi ekstraprofita inostranih banaka. Kroz ekstraprofit stranih banaka u prethodnih 12 godina iz Srbije se odlilo više od 30 milijardi evra. Na taj način profitirale su samo matične države tih banaka, dok su se domaće banke našle u duboko u negativnoj zoni poslovanja, što je uzrokovalo uništenje srpskog bankarskog sistema - upozoravaju iz Srpske lige. Srpska liga postavlja pitanje zašto danas ne postoji ni jedna srpska nacionalna banka. - Privatnim inostranim bankama je omogućeno da posluju u Srbiji po ekstra povlašćenim uslovima, tako da ove banke građanima pružaju usluge kredita sa nepristojno visokim kamatnim stopama. Na taj način stiče se ogroman ekstra profit koji napušta Srbiju. Uz sve to one ne priznaju Kosovo i Metohiju kao deo Srbije. Srpska liga poziva Vladu Srbije da hitno reaguje i kazni strani banke, čak i zabranom njihovog poslovanja, ukoliko ne poštuju Ustav i zakone - saopštio je ovaj pokret.
Pročitajte još:Srpska liga poručila Merkelovoj: Gradi ti centre za azilante u Nemačkoj, a ne u SrbijiKAKO OVO DOBRO ZVUČI: Srbija Rusiji ustupa Kosmet, Kadirov sa Čečenima smiruje Albance
Izvor: Pravda  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA