Najnovije

CIRKUS NA SAMITU OEBS-a: Nijedna tačka programa o glavnom problemu Evrope!

BEOGRAD - Najava Marije Zaharove, portparola ministarstva spoljnih poslova Rusije, da će glavna tema kojom će se u Beogradu na Samitu OEBS-a baviti Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, biti pitanje „porekla terorizma“, jedini je direktan nagoveštaj da će se razgovarati o ključnom bezbedonosnom problemu na kontinentu Evrope, a to su mehanizmi i sistemi džihada na teritoriji Evrope.
Dačić - ne sme ili ne zna!? (Foto: osce.org)

Dačić - ne sme ili ne zna!? (Foto: osce.org)

Međutim, ako se pogleda zvanični program Samita u Beogradu na sajtu OEBS-a, vidi se da nijedan panel ili bar sporedni događaj u okviru dvodnevne konferencije nije predviđen za diskusiju o pitanjima islamističkog terorizma i problemu migranata, pa čak ni o temi koju u OEBS-u nazivaju "radikalizacija mladih", odnosno, o problemu mobilizacije džihadista sa prostora Evrope. Podsećamo, Bosna i Hercegovina i Kosovo su dva vodeća centra za mobilizaciju džihadista koji odlaze u Siriju i Irak da se bore na strani Islamske države, a gotovo se sa sigurnošću može reći da u tome i "leži zec" i razlog zbog kojeg "organizacija za evropsku bezbednost i saradnju" nema na dnevnom redu zvanično definisana ključna pitanja za "evropsku bezbednost".

Prema broju stanovnika koji su se pridružili Islamskoj državi, Bosna i Hercegovina je četvrta u svetu, tvrde britanski mediji koji navode da su se u ovoj godini 92 državljana BiH pridružila toj terorističkoj organizaciji.

Na petom mestu je, kako se navodi, Kosovo sa 83 borca, a ispred BiH su Jordan, Tunis i Saudijska Arabija, dok je među zemljama Evropske unije Belgija vodeća po broju pripadnika ID. Bosna i Hercegovina je označena i kao zemlja preko koje se krijumčari naoružanje, potvrdio je ministar bezbednosti Dragan Mektić, koji je do tih saznanja došao nakon napada u Parizu. BiH se pominje i kao mesto pranja novca za potrebe terorista, premda u toj zemlji postoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, objavio je Tanjug. EU je kroz „nezavisno Kosovo“ napravila "evropski kalifat" i ojačala ono što danas predstavlja najveću pretnju za međunarodnu zajednicu, a to je „globalni džihad“. Podrška islamističkom fundamentalizmu Alije Izetbegovića tokom devedesetih godina je takođe bolno pitanje za EU i NATO članice, jer je opštepoznato da je Izetbegović uz podršku EU i NATO članica dopremao veliki broj mudžahedina u BiH i blisko sarađivao sa Al Kaidom i sličnim organizacijama. Koliko su ove dva pitanja ključna za evropsku bezbednost svedoče i današnje reči Đorđa Ivanova, makedonskog predsednika, a povodom najnovijih nereda na makedonsko-grčkoj granici. Stanje na južnoj makedonskoj granici troši vojne i policijske resurse zemlje koji bi u ovom trenutku trebalo da budu posvećeni drugim pitanjima sa kojima se suočava Evropa, a to je povratak boraca sa ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka, poručio je Ivanov. Ivanov je za skopski TV Kanal 5 podsetio da se u Siriji trenutno bori 110 makedonskih državljana, te dodao da je 25 njih poginulo, a 69 se vratilo u Makedoniju, preneo je Tanjug. "Umesto da policija koristi resurse za praćenje i prevenciju mogućih neželjenih akata, a naše snage su na granici zbog izbegličke krize. Zbog toga sam i na sastanku sa generalnim sekretarom OEBS-a ponovo pokrenuo pitanje programa koje OEBS ima za deradikalizaciju, kako mladi ljudi iz Makedonije više ne bi odlazili na bojišta, a da za one koji su se već vratili imamo spremnu protivradikalizaciju, jer je to uloga OEBS-a", rekao je makedonski predsednik. Kako stoje stvari, jedini je Lavrov taj koji je jasno i direktno najavio da će na samitu OEBS-a postaviti pitanje cvetanja islamističkog terorizma i porekla istog u Evropi. Dve ključne balkanske teritorije sa najvećom istorijom saradnje sa islamističkim terorističkim grupama su Bosna i Hercegovina i Kosovo koje baš poput Sirije i Iraka predstavljaju "Islamsku državu", ali onu koja se nalazi "u srcu Evrope". Nemoguće je, a ne konstatovati da je u najmanju ruku čudno da srpska diplomatija ovaj, kako Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, kaže, "događaj koji će od Srbije napraviti diplomatsku prestonicu sveta", nije iskoristila za rušenje terorističke kvazi-države Kosovo i predstavljanje Srbije kao jednog od ključnih faktora u borbi protiv islamističkog terorizma koju vodi evo već pune dve i po decenije. Zvanični program samita u Beogradu koji se održava 3. i 4. decembra možete pogledati OVDE
Pročitajte još:PESKOV PORUČIO MILU: Dobićeš adekvatan odgovor!Čepurin: Očekujem na Samitu OEBS-a da Ankara bude označena kao agresor
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA