Najnovije

Kosovo, bure baruta!

Sve aktuelnija priča sa masovnim iseljavanjem Albanaca sa KiM već na proleće može da dobije svoj stvarni epilog i otkrije svoju pravu pozadinu. Naime, najave Ramuša Haradinaja i Aljbina Kurtija da Kosovo čeka ''Kosovsko proleće'' predstavlja najavu nečega što može dugoročno i nepovoljno da destabilizuje kompletnu situaciju u južnoj Srpskoj pokrajini. Piše: Zvonko Mihajlović, Srpska radikalna stranka
Zvonko Mihajilović (Foto: Jutjub)

Zvonko Mihajilović (Foto: Jutjub)

Ako uzmemo u obzir da su Vlade Nemačke i Austrije po hitnom postupku promenile zakon o azilantima a Kosovo proglasile sigurnom zemljom, to automatski znači da im je namera više nego jasna, sve azilante vratiti tamo odakle su došli. Uz naravno mogućnost da neke od njih vrate i na prostoru centralne Srbije ako ta lica poseduju važeća dokumenta izdata od strane organa Republike Srbije. Svi oni ojađeni koji se budu vratili na KiM, duboko nezadovoljni i razočarani komletnom situacijom zbog koje su i pobegli u pokušaju da se snađu u beli svet, postaju nove žrtve i predmet manipulacije od strane kosovskih političara, pre svega pomenutih Ramuša Haradinaja i Aljbina Kurtija, čijih su partija ovi ljudi inače i glasači. Svi oni koji prate Kosovsko Metohijska zbivanja znaju da ove godine nije bilo nikakvog obeležavanja sedmo godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Da su sve aktivnosti koje je ''Vlada'' u Prištini planirala, otkazane. Da je čak i Vetvendosje (samoopredeljenje) Aljbina Kurtija otkazala sve aktivnosti planirane za taj dan jer su upravo pristalice ove partije toga dana bile zauzete pakovanjem kofera za put u neizvesnost. Svako ko je toga dana, 17. februara, prošetao gradovima KiM mogao je da vidi smrknuta lica i razočarenje Albanaca zbog svega onoga što im je obećano a nije ispunjeno. Autobus je u međuvremenu postao statusni simbol Kosova. Ovde nastaje ključni momenat. Nakon povratka azilanata iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, jer ih je tamo otišlo najviše, čekaju ih Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti i sav njihov bes usmeravaju na ''Vladu Kosova'' a pre svega na Isu Mustafu i Hašima Tačija. Inače Isu Mustafu, Kurti i Haradinaj, smatraju izdajnikom koji je izneverio dogovor pravljen šest meseci oko formiranja Vlade bez učešća partije PDK Hašima Tačija. I taj će bes biti preveliki, čak toliko veliki da će Vlada pasti. Međutim, ovde postoji preveliki rizik za Kosovsko Metohijske Srbe upravo iz razloga što će Tači i Mustafa pokušati da svu tu negativnu energiju usmere protiv Srba označivši ih kao glavne krivce za loš standard Albanaca jer su ključni ekonomski resursi kakvi su Trepča, jezero Gazivode i Ski centar Brezovica i dalje pod Srpskom kontrolom. S tim u vezi Hašim Tači već uveliko lobira kod evropskih zvaničnika kako bi oni izvršili pritisak na Vladu Republike Srbije i Aleksandra Vučića da naprave ustupak kada je i ova oblast u pitanju. Zbog ''evropskog puta'' Srbije to neće biti veliki problem. Da bi se jedan ovako po Srbe do kraja nepovoljan scenario izbegao potrebno je da svi ''Srbi'' koji rade u institucijama ''Republike Kosovo'' iste napuste odmah i svojim nekakvim aktivnostima ne daju povoda da se srdžba Albanaca usmeri na Srpsko stanovništvo već da svoje probleme albanci rešavaju unutar svojih redova a mi ostanemo po strani. Nadam se da kod Vučićevih kadrova u Kosovskoj Vladi ima još malo pameti i da će opšte interese ovoga puta staviti ispred ličnih. Što do sada nije bio slučaj.
Pročitajte još:Evo šta je Šešelj poručio demonstrantima za srpsko Kosovo u Češkoj, Poljskoj, Belgiji i Slovačkoj!Izazov za sud: Šarović traži za svedoke Kirbija i Šešelja!
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA