Najnovije

NEMAČKI "ŠPIGL": Sankcije besmislene - Rusiji ide nikad bolje!

Kada je, nakon početka Specijalne vojne operacije, Zapad uveo sankcije Rusiji, mnogi - uključujući i rusku poslovnu elitu, su bili uvereni da ekonomiju čeka katastrofa. Dve godine kasnije, piše za "Špigl" ruski novinar i višegodišnji Putinov protivnik Mihail Zigar, situacija je potpuno drugačija.
Moskva noću / Piksabej

Moskva noću / Piksabej

Rusi koji su napustili Rusiju, sada se vraćaju. Na ulicama Moskve umesto automobila iz Nemačke ili Koreje, sada su uočljivo prisutna vozila iz Kine. Kao i sva potrebna tehnologija.

Rusija i dalje može da prodaje svoje resurse, uključujući naftu i gas. A glavni kupci nisu samo Kina i Indija, već i evropske zemlje koje kupuju ruske energente preko posrednika poput Turske ili Egipta.

Moskovljani kažu da je ruska prestonica mnogo bogatija nego pre sukoba. Svi restorani su prepuni, čak i oni najskuplji. Početkom 2022. godine mnogi međunarodni brendovi napustili su Rusiju, a ulice i tržni centri ostali su praznih izloga. Sada se sve oporavilo – ruske kompanije su zauzele mesto zapadnih kompanija.

Dok su ranije gotovo svi ruski biznismeni ulagali svoju ušteđevinu na Zapadu, tamo kupovali nekretnine i tamo slali svoje porodice, sada je nemoguće podići novac iz inostranstva. Zahvaljujući sankcijama, došlo je do buma investicija unutar Rusije. Sada oligarsi ulažu u Rusiju.

Još jedan znak "sankcionisane" Moskve su mnoga nova lica. Deca oligarha, koja su radila ili studirala u SAD i Evropi, sada su se vratila i osnivaju startapove. U Moskvi je sve više neočekivanih turista: sve više kupaca iz Saudijske Arabije dolazi u šik tržne centre, na primer. Novi radnici iz Mjanmara i Severne Koreje se sve više koriste na gradilištima.

Jedan od najpoznatijih ruskih oligarha rekao je jednom prilikom da je Zapad "pucao sebi u nogu" svojim sankcijama i to je, piše Zigar, slika koja je veoma popularna u današnjoj Moskvi. Nije došlo do potpune izolacije: u stvari, nova gvozdena zavesa se samo zatvorila prema Zapadu. Trgovina i odnosi Rusije sa Kinom, Indijom, Turskom, Izraelom, Azijom i Latinskom Amerikom cvetaju.

Centralna tema razgovora u moskovskim poslovnim krugovima ovih dana je da sankcije Zapada nisu delotvorne. Čak su i međunarodne institucije priznale da ruska ekonomija nije propala već da nastavlja da raste.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je prvobitno procenio da će se ruska ekonomija smanjiti za 2,2 odsto u 2022. i predvideo pad od 2,3 odsto u 2023. Ali u januaru je promenio svoju prognozu i obećao rast od 0,3 odsto. U aprilu je ponovo promenio procenu i predvideo rast od 0,7 odsto, u julu je podigao prognozu na 1,5 odsto - i konačno u oktobru obećao 2,2 odsto rasta.

Uz to, sa sukobom na Bliskom istoku, ruska poslovna elita je uverena da će međunarodna zajednica sada zaboraviti na Ukrajinu i da će Putin postati još popularniji na Globalnom jugu. On u svakoj prilici ponavlja da su za sve krive SAD – i sa tim se slažu mnogi širom sveta.

Pročitajte OVDE šta Kurti kaže o “krađi izbora” od strane naprednjaka

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA