Najnovije

"Bosna u NATO samo ako u njega uđe Srbija"

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da BiH može ući u NATO samo onda ako, i kad, u taj savez uđe Srbija.
NATO (Foto: photos.state.gov)

NATO (Foto: photos.state.gov)

"Jasniji stav od tog ne može. Svaka druga opcija podrazumevala bi podelu srpskog naroda. Ne trebaju nam referendumi. Tu temu zapravo ne treba ni otvarati, jer za članstvo BiH u NATO nema uslova sve dok Srbija nije u tom savezu", rekao je Ivanić u intervjuu za današnju "Politiku". Na pitanje da li se u BiH može voditi politika koja neće biti opterećena svrstavanjem ni na jednu stranu, Ivanić je rekao da može i to tako "što ćete voditi svoju politiku, gledati sopstvene interese". "Naš interes jeste da imamo korektne odnose s Rusijom, kao i dobre odnose sa EU. Ako nas oni teraju da se opredelimo za jedne, onda taj više nije naš prijatelj", rekao je Ivanić. Što se tiče izjave Edija Rame o velikoj Albaniji ili imenovanju Ante Gotovine u savetodavna tela u Hrvatskoj, Ivanić je rekao da smatra da je sadašnji pristup Beograda, "pa i srpskog faktora u BiH, izuzetno pozitivan i da ćemo mi od tog imati koristi". "Polako se pokazuje da su, u svetlu pomirenja, najnormalniji deo političkih elita ovog trenutka na prostoru Balkana zapravo srpski kadrovi", rekao je Ivanić. "Vrlo brzo će se ta korist i praktično pokazati, jer će svet podržavati one koji ne žele sukob i koji autoritet, umesto na sukobima, grade na uverenju u vlastitu snagu. Rukovodstvo Srbije pa i rukovodstvo Srba u BiH oseća tu snagu", rekao je predsedavajući Predsedništva BiH. Ivanić je kazao da se zalaže da se Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH potpuno ugasi. "Nikad više neće biti saglasnosti da OHR poseže za bonskim ovlašćenjima, jer za to nema uslova. Prisustvo OHR je više želja nekih međunarodnih aktera da budu prisutni u BiH, a da pri tome ne budu svedeni samo na novo ambasada", rekao je Ivanić.
Pročitajte još:LUKAŠENKO: Belorusija neće ući u sastav Rusije, to Moskva nikad nije tražilaMaduro: Ne verujem Vam, predsedniče Obama!
Izvor: Tanjug, Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA