Najnovije

Kako se izboriti sa "prolećnim umorom"!?

Prolećni umor muči gotovo svaku drugu osobu na svetu, ali, iako je prepoznat kao medicinski entitet, zbog neodređenosti simptoma ne može da se klasifikuje ni kao bolest, ni kao poremećaj.
Cveće je u proleće neumorno (Foto: JuTjub)

Cveće je u proleće neumorno (Foto: JuTjub)

Stručnjaci se slažu da je prolećni umor fiziološka posledica neravnoteže hormona koji se pojačano stvaraju zbog promene godišnjeg doba. Drugačije rečeno - proleće se budi, a naše telo je još uspavano. Tokom zimskih meseci telo se od niskih temperatura štiti tako što samo reguliše metabolizam i hormonski status. Temperatura tela pada, krvni pritisak raste, a pojačano je lučenje melatonina (hormona koji reguliše biološki sat), što nas čini pospanim. Kako dođu topliji dani dešava se suprotno: temperatura tela raste, pritisak pada, a više se luči serotonin (hormon sreće). Problem nastaje na prelazu u ova dva stanja. Smena hormona u organizmu izaziva mnoge fizičke i psihičke tegobe. Sezonske promene, kako spoljašnje, tako i unutrašnje, stres su za organizam. Zbog ovih unutrašnjih promena, mozak, ali i ostali organi slabije su snabdeveni krvlju. Pojačana aktivnost tokom lepih dana zahteva bolju prokrvljenost, a to organizam ne dobija. To je još jedan od razloga zbog čega naše telo reaguje umorom. Prolećni umor karakterišu brzo zamaranje, manjak koncentracije, stalno zevanje i potreba za spavanjem tokom dana. Da bi se smetnje izazvane prolećnim umorom prebrodile, preporučuje se zdrav san od osam sati i odlazak na spavanje ranije nego obično, fizička aktivnost, kao i unošenje u organizam što više vode. Ona podiže osećaj fizičke snage, reguliše probavu i smanjuje osećaj umora. Lekari savetuju i izlaganje prirodnoj svetlosti koja utiče na poboljšanje raspoloženja i smanjenje pospanosti. Poželjno je jutarnje tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom, tako da hladna bude na kraju, dok uveče pomaže topla kupka s eteričnim uljima.
Pročitajte još:
Svetlost podstiče serotonin Dosta svetlosti je dobro protiv depresije, jer podstiče proizvodnju serotonina. Provetravanje i svež vazduh Bečko društvo za promociju zdravlja preporučuje: ne zaboravite na često provetravanje prostorija, jer tako snabdevate mozak kiseonikom. Vežbe istezanja daju energiju Povežite provetravanje sa nekoliko vežbi istezanja ispred otvorenog prozora. Šetnje i vožnja biciklom Duge šetnje ili vožnja biciklom nisu samo dobri zbog fitnesa i izdržljivosti, već jačaju i imunitet. Ishrana Na prolećni umor se može uticati i izborom hrane sa mnogo vitamina koji pomažu protiv stresa i umora. Salata, rotkvice i mlad luk su prvo prolećno povrće koje osim vitamina sadrži i minerale i važne bioaktivne supstance, koje podstiču imunitet. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA