Najnovije

BRISEL OŠAMUĆEN POSLE POTEZA MADRIDA: Bude se države koje će da precrtaju "Kosovo"!

Španija sebe izuzima iz stava EU, kao i mnoge druge zemlje koje će to po domino efektu da urade jer ne žele da budu saučesnici lažnog priznavanja Kosova, jer će sami imati probleme u sopstvenim zemljama, smatra sagovornik Sputnjika.

(Foto: Pravda)

Odluka Španije da Briselu ispostavi dokument u kojem traži da se Kosovo ne tretira kao država, te da samim tim i ne može da bude deo pristupnih pregovora, niti član bilo koje evropske institucije izazvalo je negodovanje u Prištini, ali i pometnju u sedištu EU.
Potez Madrida povučen je samo nedelju dana pre sastanka komesara Evropske unije u Strazburu, koji bi trebalo da bude održan 6. februara i na kojem bi trebalo da bude usvojena strategija o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana EU.
Kako će i da li će Evropska unija reagovati na taj potez Španije?
Geopolitički analitičar Saša Borojević mišljenja je da će najavljeni sastanak u Strazburu biti odložen zbog tog poteza Španije. On smatra, naime, da će posle ovoga EU biti potrebna konsolidacija kako bi znali kako uopšte da daju jedinstven stav po tom pitanju.
„Mislim da će izaći sa jednim opštim stavom u kojem neće dati nikakv konkretan odgovor, jer je nemoguće odgovoriti konkretno. Sama porodica EU funkcioniše praktično kao jedan, a ovde vidimo ne da nisu kao jedan, već ima 50 različitih stavova koje je praktično nemoguće stopiti u jedan zajednički. Tako da mislim da će ovo ići u pravcu zataškavanja i ignorisanja“, kaže sagovornik Sputnjika.
On dodaje da je haos, koji je nastao posle otvaranja „Pandorine kutije“ priznavanjem Kosova ili prizivanjem da Srbija sa Kosovom uđe u EU, u ovom trenutku nemoguća situacija iz koje nema izlaza, niti jasne slike dešavanja.
„Kreće multipleks konfrontacija, odnosno erozija međunarodnih poredaka, što će za posledicu imati raspad EU posle čitavih dekada destabilnosti. Sistemi vrednosti pucaju širom planete, a to mora da se desi i u celoj globalnoj našoj politici i u EU i u svemu što nas okružuje. Iza celog scenarija raspada EU stoji Amerika, jer EU na čelu sa jakom Nemačkom sve više pokazuje da želi da se otrgne od kolonizacije američke administracije“, kaže Borojević.
Prema njegovoj oceni, nestabilna EU ne odgovara samo Americi, već i Velikoj Britaniji, jer ona želi da EU odustane od duga koji iznosi blizu 100 milijardi koje Britanija ima prema EU.
Na pitanje kakve sve to veze ima sa Kosovom i sa Španijom, sagovornik Sputnjika odgovara:
„Španija je u svemu ovome prepoznala poslednji trenutak kad je trebalo da reaguje jer je shvatila da počinje kretanje u obrnutom smeru. Mnoge države će da izađu iz EU, mnoge će da zatvore svoje granice i mnoge članice znaju da se uz krah EU predviđa početak ekonomskog rata između Zapada i Istoka u okviru kojeg bi neke istočnoevropske države zamrznule svoje evrointegracije dok bi druge potpuno odustale od priključivanja“, ističe sagovornik Sputnjika.
On podseća da u državama EU postoji skoro 70 teritorija koje žele da se osamostale, od Škotske do Korzike, i ističe da je uveren da je priznanje Kosova od EU u stvari „reinkarnacija granatiranja pijace na Markalama u kojem je Srbija bila lažno optužena za napad“.
„U ovom slučaju, Španija sebe izuzima iz EU, kao i mnoge druge zemlje, koje će to po domino efektu da urade, jer ne žele da budu saučesnici lažnog priznavanja Kosova, pošto će imati probleme u sopstvenim zemljama“, zaključuje sagovornik Sputnjika.
Donbas je odreagovao na ukrajinski zakon kojim su Kijevu proglasili teritorije Donjecke i Luganske Republike okupiranim od strane Rusije. Više o tome saznajte OVDE.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA