Najnovije

VOL STRIT ŽURNAL: Amerika će napasti Kinu zbog arhipelaga punog naftom i gasom!?

SAD - Pentagon je odlučio da uputi ratnu mornaricu u vode arhipelaga Spratli sa ciljem da predupredi vojsku Kine da zauzme ovo ostrvo.
Neki idu na more zbog rata! (Foto: Pixabay)

Neki idu na more zbog rata! (Foto: Pixabay)

Reč je o ostrvu, odnosno, arhipelagu koje Kina smatra svojim, a na isto polaže pravo još čak pet zemalja: Vijetnam, Tajvan, Malazija, Filipini i Bruneji. Ešton Karter, ministar odbrane SAD-a, naložio je svojim kolegama da SAD preuzmu kontrolu nad vodama oko ovog ostrva, piše Vol Strit Žurnal. Vašington ne želi ratni sukob sa Kinom, ali želi uplivom svojih brodova u vode oko ostrva Spratli da pokaže svoje neslaganje sa kineskom politikom po ovom pitanju, piše ovaj uticajni američki list pozivajući se na svoje izvore u Pentagonu. Na Spratliju inače nema stanovnika i nema morskih luka, ali ima četiri aerodroma. Međutim, ono što je Beloj kući, po svemu sudeći, najinteresantnije jeste to što poslednja istraživanja pokazuju da u tom arhipelagu postoje značajna nalazišta nafte i gasa. Spratli se nalazi u južnom Kineskom moru, a nedavno su mediji objavili da Kina pokreće otvaranje svoje vojne baze u tom arhipelagu.
Pročitajte još:Američka vojska maršira Rumunijom: Istočna Evropa je naša!Ako Kijev opet napadne – armiju Novorosije ni Putin neće moći da zaustavi
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA