Najnovije

Lavrov nudi pomoć za očuvanje Kosova i Metohije

Moskva očekuje da se Srbija ne priključuje antiruskim sankcijama EU i kao predsedavajuća OEBS učini sve da se poštuju sporazumi postignuti oko smirivanja situacije u Ukrajini. Rusiji ne smeta opredeljenost Beograda za članstvo u EU, niti će to biti prepreka za odnose dveju zemalja, koje treba razvijati, posebno u oblasti ekonomije.
Sergej Lavrov (Foto: uandi.ru)

Sergej Lavrov (Foto: uandi.ru)

To su glavne poruke koje će ruski šef diplomatije Sergej Lavrov danas preneti srpskom državnom vrhu. Lavrov je sinoć započeo posetu Beogradu, a danas će najpre položiti venac na Groblje oslobodilaca Beograda, a zatim će susretom sa kolegom Ivicom Dačićem u Palati "Srbija", započeti seriju razgovora s najvišim državnim funkcionerima, predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem. Lavrov je u četvrtak uveče na aerodromu „Nikola Tesla“ izrazio podršku srpskom predsedavanju OEBS-u i pozdravio način na koji su srpski zvaničnici obeležili 70. godišnjicu pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. "Visoko cenimo učešće predsednika Srbije (Tomislava) Nikolića na svečanosti u Moskvi i učešće srpske vojne jedinice na Paradi pobede. Znamo da je ova godišnjica svečano i emotivno proslavljena u Beogradu uz učešće premijera (Aleksandra) Vučića. U svetlu tih događaja verujem da ćemo brzo postići određene sporazume u vezi podrške srpskom predsedavanju OEBS-u", rekao je Lavrov novinarima na aerodromu "Nikola Tesla". Šefa ruske diplomatije, koji je doputovao u dvodnevnu radnu posetu Beogradu, na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Lavrov je izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Beogradu i naveo da se uvek trudi da sa kolegom Dačićem ispuni sporazume koje su postigli predsednici i premijeri dve države. "Jedan od glavnih zadataka je promovisanje dokumenta koji potvrđuje našu privrženost miru, saradnji i prosperitetu na celom evropskom kontinentu", nagalsio je Lavrov. "Ubeđen sam da u situaciji koja nije jednostavna na našem kontinentu, predsedavanje Srbije i lično Ivice Dačića predstavlja garanciju za donošenje uravnoteženih i dobro procenjenih odluka", kazao je Lavrov. Dačić je rekao da je radostan zbog dolaska ruskog kolege, sa kojim održava redovne susrete dva puta godišnja i najavio teme sastanka. "Razgovaraćemo o svim važnim temama, bilateralnim i onim koje se tiču OEBS-a i UN i o svim problemima sa kojima se zajednički suočavamo. Sve će biti u znaku međusobnog prijateljstva naša dva naroda i dve države", rekao je Dačić. Kako je uoči posete Lavrova poručio predstavnik ruskog MSP Aleksandar Lukaševič, Srbija i dalje može u punoj meri da računa na podršku Rusije za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta kad je reč o Kosovu. ''Pozdravljamo težnju naših srpskih kolega da odmereno i objektivno pristupaju pitanjima OEBS, poštujući stavove svih država članica. Računamo na koordinaciju napora sa Srbijom u preostalom periodu njenog predsedavanja'', poručio je Lukaševič.

Ne menjamo stav o Kosmetu

Imati svoj stav prema Kosovu bez obzira na Krim, istakavši da su apsurdni pokušaji onih koji su režirali odvajanje Kosova od Srbije da stave pod sumnju slobodno izražavanje volje stanovnika Krima. "Očigledno su apsurdni pokušaji onih koji su režirali odvajanje Kosova od Srbije - a pri tom bez ikakvog referenduma - da se stavi pod sumnju slobodno izražavanje volje stanovnika Krima. Stav Rusije prema kosovskom pitanju apsolutno je jasan i nepromenljiv: regulisanje ovog problema mopguće je isključivo na osnovu međunarodnog prava i u okvirima određenim u rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244", naglasio je Lavrov u intervjuu za ''Politiku". Lavrov, koji je doputovao u posetu Beogradu, rekao je i da su, što se tiče napora Beograda u ovom pravcu, za Rusiju prihvatljive one odluke koje će zadovoljiti Srbiju i da će srpskim partnerima i dalje pružati neophodnu podršku. Šef ruske diplomatije podsetio je da je njegova zemlja upozoravala da će uvođenje u međunarodnu upotrebu modela proglašenja nezavisnosti određenih teritorija stvoriti presedan i više puta skretala pažnju da, kako je rekao, u poslednje vreme zapadna alijansa sa SAD na čelu široko koristi dvostruke aršine, krši temeljna načela međunarodnog prava i bezočno se direktno meša u unutrašnje stvari suverenih država. On je rekao i da se stanovništvo Krima, u punom skladu s odredbama međunarodnog prava, izjasnilo na referendumu za proglašenje nezavisnosti od Ukrajine i za ujedinjenje s Rusijom. Na pitanje da li Moskva planira da poveća investicije u srpsku privredu, jer su ruska ulaganja u Srbiju mnogo manja nego evropska, iako Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što je izazvalo nezadovoljstvo u EU, Lavrov je odgovorio da se o tome vode aktivni pregovori i da Rusija polazi od toga da će ruskim investitorima i dalje biti omogućeni odgovarajući uslovi za poslovanje. "Naša osvedočena trgovinsko-investiciona saradnja mora da bude nezavisna od uticaja spoljnih faktora, uključujući proces zbližavanja Beograda s Evropskom unijom. Nadamo se da će na isti način razmišljati i naši srpski partneri", rekao je Lavrov. Lavrov je izrazio zadovoljstvo zbog razvoja rusko-srpskih trgovinsko-ekonomskih veza, rastom robne razmene i usavršavanjem njene strukture, ali je dodao se, "nažalost, planovi za izgradnju gasovoda 'Južni tok' na teritoriji Srbije nisu ostvarili, zbog nekonstruktivnog stava Brisela, koji je blokirao i ovaj projekat".
Pročitajte još:Uhapšeni terorista iz Kumanova pobegao makedonskoj policiji!Rogozin: Imamo granatu koja probija metar čelika i stavićemo je u „Armatu“!
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA