Najnovije

VAŠINGTON POST: Zbog ovoga Rusi i dalje podržavaju Putina uprkos sankcijama i ekonomskim teškoćama

Na Zapadu se često pitaju, “zašto je predsednik Rusije Vladimir Putin toliko popularan? Oslabio je ekonomiju Rusije. Zveo je oštru kontrolu medija. Uništio je opoziciju. Ne razumemo zašto.”
Ilustracija (Foto: Turner.com)

Ilustracija (Foto: Turner.com)

Svako ko se zapitao ovo,  zaslužio je kritike jer razmilja kratkoročno,  istorijski ne sagledava Rusiju, zbog toga ne vidi korene popularnosti koju je Putin postigao za samo 16 godina, piše Vašington post. NATO agresija u Jugoslaviji je kamen temeljac Putinove moći. Cilj ovog članka nije moralna kritika akcija NATO pakta, već tumačenje njenih posledica u politici Rusije. Te 1999, NATO je otpočeo tromesečno bombardovanje Srbije i Kosova u pokušaju da zaustavi srpske snage u ovoj južnoj pokrajini. Međutim, pod predsednikom Borisom Jelcinom Rusija se samo deklarativno protivila akcijama NATO pakta i stavila veto na odobrenje NATO akcije od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Agresija na Jugoslaviju je uprskos tome sprovedena i to je bio prvi put da je NATO delovao bez odluke Saveta bezbednosti UN. Jelcin je čak rekao da je naredio ruskoj vojsci da preusmeri rakete na ciljeve u zemlje koje učestvuju u bombardovanju Srbije. "Rekao sam NATO, Amerikancima, Nemcima, ne terajte nas na vojnu reakciju, u suprotnim biće rata u Evropi ako ne i novog svetskog rata", rekao je tada Jelcin na ruskoj državnoj televiziji ali nije preduzeo ništa. Uprkos tome, Rusija je bila ponižena od strane NATO, Rusija nije imala snage i hrabrosti da se suprotstavi, ekonomija joj je bila u krizi a vojska u rasulu od raspada SSSR. Mnogobrojna NATO alijansa, izvela je agresiju sa preko 1.000 aviona, desetinama brodova, obavljeno preko 38.000 preleta iznad Jugoslavije i bačeno hiljade tona eksploziva na južnu srpsku pokrajinu. Srpske snage su potpisale sporazum i bile primorane da se povuku sa te teritorije. Rusi idalje pamte ovo i nikada to neće zaboraviti. Svki put kada se povede diskusija o politici NATO-a, oni će vam pomenuti unilateralnu odluku SAD da se bombarduje legitimno izabrani režim Slobodana Miloševića i suverena Jugoslavija. Putin je shvatio da Rusi žele jakog vođu, nekog ko će celom svetu pokazati snagu Rusije i povratiti ulugu Rusije na svetskoj pozornici.
Ako pogledamo u skoriju prošlost, NATO se širi po Istočnoj Evropi, Baltiku i Balkanu. Ovakvi potezi dodatno ponižavaju Rusiju i ugrožavaju njenu bezbednost. Kap koja je prelila čašu, bilo je sporazum Ukrajne i EU, međutim Putin je obnovio vojsku i bio spreman. Kada je video priliku, reagovao je brzo i odlučno i aneksirao Krim. Ovakva akcija ruskih vlasti i Putina nije prošla neprimećeno ni u Rusiji ni na Zapadu, Putin je uspeo da  vrati nadu poniženom narodu i povrati kolevku njihove države, to Rusi nikada neće zaboraviti. To je razlog zašto Putin uživa podršku 80 procenata naroda i ono zbog čega su oni spremni da izdrže sankcije i ekonomske poteškoće.
Pročitajte još:KRAH SRPSKE DIPLOMATIJE: Rumunija najavila priznanje Kosova!?KREĆU NA KINU: Amerikanci drastično proširuju flotu; 60% brodova ide u Pacifik!OČEKUJU UDAR? Rusija podigla zid i iskopala 100km rovova na granici sa Novorusijom!
Izvor: Vašinton post/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA