Najnovije

Zagreb: Policajac upao u stan srpskog diplomate

Između Srbije i Hrvatske, čiji su odnosi posle višemesečnih turbulencija ušli u mirniju luku, ponovo bi moglo da dođe do varnica zbog incidenta koji se dogodio u Zagrebu.
Zagreb (Foto: Vikipedija)

Zagreb (Foto: Vikipedija)

Kako saznajemo, u privatan stan našeg diplomate u ambasadi u Zagrebu, u utorak uveče, upao je službenik MUP Hrvatske. On je u stan ušao nenajavljen, bez ikakvog odobrenja, u trenutku dok srpski diplomata nije bio u njemu. Prema našim informacijama, ambasada Srbije u Zagrebu zbog ovoga je već uputila protest hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova. Naime, hrvatski policajac je ovim postupkom povredio član 30, stav 1 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, koji kaže da "privatni stan diplomatskog agenta uživa istu nepovredivost i zaštitu kao i prostorije misije". Našu ambasadu u Zagrebu trenutno vodi otpravnik poslova Bosa Prodanović, a naši izvori tvrde da ona nije dobila zvanično objašnjenje hrvatskih vlasti o razlozima upada policajca u stan našeg diplomate.
"Novosti" su od MSP Hrvatske zatražile komentar u vezi sa ovim incidentom, kao i kakva će biti reakcija zvaničnog Zagreba, ali nam je rečeno da do kabineta šefice diplomatije Vesne Pusić, koja je trenutno u Budvi, na regionalnom skupu o bezbednosti, takve informacije nisu došle. Inače, ovo nije prvi slučaj da naše diplomate doživljavaju neprijatnosti u Hrvatskoj. Pre dve godine napadnut je srpski konzulat u Rijeci, oštećena dvojezična tabla i slomljen prozor.
Pročitajte još:Gest pape Franciska i zvaničnika BiH kao poruka ljubavi i mira (VIDEO)
Takođe, hrvatski carinici su u januaru prošle godine pretresali službeno vozilo Vlade Srbije, u kojem je bio predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta. S obzirom na to da Linta poseduje diplomatski pasoš, potez hrvatske policije ocenjen je kao provokacija. Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA