Najnovije

KO ĆE ODGOVARATI ZA ZLOČINE? Američke "foke" ubijale decu iz čistog besa!

Specijalne jedinice američke mornarice "Nejvi sils" - kod nas poznatije kao "američke foke", koje su se, između ostalog, "istakle" u akciji u kojoj je ubijen Osama bin Laden, učestvovale su u preteranim i proizvoljnim ubijanjima, otkriva novi izveštaj o ovoj elitnoj jedinici američke vojske.
"Foke" (Foto: Vikipedija)

"Foke" (Foto: Vikipedija)

U opširnom izveštaju o poreklu i razvoju "Tima šest", objavljenom u listu NJujork tajms, bivši pripadnici elitne jedinice svedoče o njenim kravim obračunima u Avganistanu s borcima nižeg ranga i "uličnim razbojnicima", umesto izvođenja ciljanih antiterorističkih akcija, što bi trebalo da im bude primarni zadatak. Među optužbama na račun tajanstvenog vojnog ogranka, koje su izneli stručnjaci i njeni bivši članovi, su i tvrdnje da je jedan britanski general doveo u pitanje autoritet jedinice, optuživši je za proizvoljno ubijanje civila u avganistanskoj provinciji Helmand:
  • da je 2009. u napadu na selo Gazi Han, u provinciji Kunar, ubijeno osam učenika;
  • da je bivši oficir “foka” rekao da su se beskonačne misije pretvarale u “festivale ubijanja”;
  • da je jedan član jedinice optužen za skrnavljenje tela mrtvog borca posle napada;
  • da su “foke” učestvovale u borbama prsa u prsa u kojima su koristili “tomahavk” sekire.
Posle napada na NJujork i Vašington 11. septembra, "Tim šest", koji danas ima 1.800 članova, dobio je ogromna finansijska sredstva, pri čemu se njegova uloga sve više širila, navodi se u izveštaju. Bivši pripadnici tvrde da su ih poslali u avganistanska sela da nađu komandante nižeg ranga i ulične razbojnike, pri čemu se događalo da ubiju po 25 ljudi, a da među njima nije glavna meta napada. "Do 2010. momci su već počeli da jure ulične bandite - najbolje obučena jedinica na svetu jurila je ulične razbojnike", kaže jedan bivši pripadnik. List izveštava o incidentu u kom su stanovnici avganistanskog sela i jedan britanski general optužili elitnu jedinicu za proizvoljna ubijanja u jednom selu u avganistanskoj provinciji Helmand. Osim toga, spominju da su jednom prilikom optuženi za ubistvo osmorice đaka, pošto su upućeni u akciju na osnovu pogrešnih obaveštajnih informacija. Vojnici su tražili talibanskog komandanta u Gazi Kanu, u provinciji Kunar, ali nisu našli nijednu osobu od značaja i ubili su deset lica. U ranijem napadu, komandant Brit Slabinski video je mlađeg pripadnika specijalnih jedinica koji je hteo da prereže vrat mrtvom borcu. Još jedan jezivi aspekt života "foka" spomenut u članku jeste da su neki pripadnici jedinice koristili takozvane "tomahavk" sekire za ubijanje neprijatelja, koje je po porudžbini izrađivao kovač iz Severne Karoline. Osim za ubijanje, koristili su ih za razvaljivanje vrata i obijanje brava. Bob Keri, bivši američki senator koji je služio u elitnim jedinicama, slaže se da je 300 boraca i 1.500 pomoćnog osoblja bilo preterano korišćeno. "Postali su neka vrsta snage od 1.800 ljudi koji su obavljali sve što bi bilo ko zatražio", rekao je on. On je, međutim, dodao da savremena politika i ratovanje stavljaju vojne komandante u situaciju u kojoj moraju da biraju između "užasnog i lošeg izbora".
Pročitajte još:
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA