Najnovije

Vučić: Posle rezolucije o Srebrenici nestala želja za pomirenjem

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ima utisak da je posle neusvojene rezolucije o Srebrenici, ne samo u regionu, već i u velikom delu sveta, nestala želja čak i za pričom o stvarnom pomirenju na prostorima bivše Jugoslavije.
Vučić (foto: Medija centar Beograd)

Vučić (foto: Medija centar Beograd)

"Kad govorim o stabilnosti i pomirenju, ja govorim o stvarnoj stabilnosti i suštinskom pomirenju. To mi je najvažnije. Ja ne govorim o političkim posledicama, povoljnim ili nepovoljnim za bilo koga", rekao je premijer. Na pitanje šta treba očekivati posle britanskog predloga rezolucije, ruskog veta i incidenta u Potočarima, Vučić je odgovorio da trenutno najviše strahuje zbog regionalne nestabilnosti i političkih sukoba. "Danas imam samo jedan strah. To više nije ispunjenje naših ekonomskih reformi. To jeste regionalna nestabilnost i politički sukobi. Veliki strah imam zbog situacije u BiH", rekao je predsednik Vlade Srbije. Na pitanje da li se čuo sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem posle napada u Potočarima, Vučić je rekao da nije i da će se sa njim čuti u ponedljak kako bi se dogovorili oko agende posete članova Predsedništva BiH Srbiji. "Moja sujeta i ono što sam preživeo ne smeju biti razlog da mi ne radimo na najbolji način. Ono zbog čega se nisam čuo s njim jeste njegovo objašnjenje da me nije video, da on tamo nije organizator", naveo je Vučić i dodao da mu je Izetbegović lično nedelju dana pre komemoracije garantovao bezbednost. Vučić je još jednom potvrdio da je njegov odnos sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem sasvim korektan. Na pitanje zbog čega je onda zamerio novinaru "Politike" kada ga je na konferenciji za medije upitao zašto je baš on pozvao u posetu Srbiji članove Predsedništva BiH, a to nije učinio predsednik Srbije, Vučić je negirao da je bilo šta novinaru beogradskog lista zamerio. "Nisam se brecnuo, zaista. Mene ta protokolarna forma ne zanima. A što sam onda primio šeika Muhameda. Zato što je on princ prestolonaslednik?", upitao je Vučić.

Slučaj Bitići veliki problem sa SAD

Vučić je izjavio je da je slučaj Bitići veliki bilateralni problem između Srbije i SAD. On je u intervjuu za "Politiku"na pitanje da li mu američki zvaničnici u razgovorima direktno pominju koliko je važan slučaj Bitići za odnose Srbije i SAD, odgovorio da u razgovorima predstavnici SAD ne idu u detalje, ali je istakao da je taj slučaj veliki bilateralni problem i da nije rešen u proteklih 16 godina. Na pitanje šta mu je tačno nedavno tokom posete Srbiji rekla pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland i da li iza njenih reči da će Rusija tek videti šta Srbiji znači EU stoji nešto opipljivije, premijer je rekao da razgovori sa američkom zvaničnom "nikad nisu jednostavni i laki". "Ali, ja volim tu vrstu razgovora. Ne volim te slatke razgovore, jer iz njih izađe samo sirće. Nisu prijatni ti razgovori o Bitićijima...", dodao je premijer.
Pročitajte još:Vučić se protivi referendumu u RSDAČIĆ O OLUJI: Nismo slali demarše, nećemo likovatiIzmeđu Mađarske i Srbije moguća „NATO ograda“
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA