Najnovije

BIA vraća Dražine lične stvari porodici!

Privatne stvari generala Dragoljuba Draže Mihailovića, koje se nalaze u posedu Bezbednosno-informativne agencije, biće vraćene članovima njegove porodice.
Đeneral Draža (Foto: Arhiva - domen javnog vlasništva)

Đeneral Draža (Foto: Arhiva - domen javnog vlasništva)

To je u svom odgovoru na poslaničko pitanje Aleksandra Čotrića (SPO), nagovestio i direktor BIA Aleksandar Đorđević. On je istakao da "lične stvari i predmete generala Dragoljuba Mihailovića treba vratiti zakonskim naslednicima". - Ograničenje u tom pogledu može, eventualno, postojati u pogledu oružja, čije je nabavljanje i držanje od strane građana ograničeno izdavanjem prethodnog odobrenja nadležnog državnog organa - rekao je Đorđević. Direktor BIA objašnjava i da oni nisu u poziciji da odlučuju o predaji ovih predmeta bilo kojem muzeju ili drugoj sličnoj ustanovi: - Na ovakvo stanje stvari nema nikakvog uticaja presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je 14. maja ove godine rehabilitovan general Mihailović - piše u zvaničnom odgovoru šefa BIA. Čotrić je Đorđevića na sednici Skupštine Srbije 16. juna konkretno pitao da li će "pištolj, uniforma, dvogled, sat, busola, naočari, beležnice, torba i drugi lični predmeti generala Mihailovića, posle odluke Višeg suda o rehabilitaciji, biti izuzeti iz poseda BIA i predati Vojnom muzeju u Beogradu ili Spomen-domu na Ravnoj gori". Direktor Agencije u svom odgovoru navodi i da je "BIA na osnovu zakona preuzela lične stvari generala Mihailovića od nekadašnjeg Resora državne bezbednosti MUP Srbije i da su za postupanje sa njima merodavne odredbe Zakonika o krivičnom postupku".

Najbolje u muzej

Čotrić kaže da se nada da će porodica generala Mihailovića iskoristiti zakonsku mogućnost i zatražiti od BIA Dražine lične stvari: - To su predmeti od velike istorijske vrednosti. Bilo bi značajno da stvari predaju nekom od muzeja, kako bi bile na uvidu stručnoj i široj javnosti.
Pročitajte još:Balkan je već američko-nemačka kolonija, Merkelova dolazi da dovrši otimanje KiMRusi leče Mladića
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA