Najnovije

DA LI ĆE U ZATVOR: Mlađan Dinkić oštetio državu za 15 miliona evra!

BEOGRAD - Policija i tužilaštvo se približavaju kraju istrage protiv Mlađana Dinkića a u tim poslovima država je oštećena za milione.
Mlađan Dinkić (Foto: Media centar)

Mlađan Dinkić (Foto: Media centar)

Samo poklanjanjem poslovnog prostora Narodne banke Dinkić je državu oštetio za skoro 15 miliona evra. Policija se sa slučajem Nacionalne štedionice bavi već tri godine, a predmet interesovanja bilo je njeno osnivanje, rad i trgovina akcijama. Proveravano je i korišćenje i prodaja objekata nekadašnjeg Zavoda za obračun i plaćanje, koji je poslovao kao organizaciona celina Narodne banke Jugoslavije. Mediji prenose da je krivičnom prijavom u ovom slučaju kao prvososumnjičeni obuhvaćen Mlađan Dinkić, kao bivši guverner NBJ zbog zloupotrebe službenog položaja. Drugoosumnjičeni je Nebojša Škorić, bivši pomoćnik generalnog Direktora direkcije za opšte poslove NBJ. Pored njih, osumnjičen je i Dušan Lalić, bivši generalni direktor Direkcije za zakonodavstvo i pravne poslove NBJ. Kako mediji navode, Dinkić je sa saradnicima neovlašćenim raspolaganjem imovinom tadašnje SRJ koju koristi NBS, povredio Zakon o narodnoj banci Jugoslavije, kao i više imovinskih zakona. Prema rečima izvora jednog beogradskog medija, Dinkić je zaključio pojedinačne ugovore sa 13 poslovnih banaka kojima je delove NBJ osnosno ZOP-a, dao na korišćenje, zajedno s nameštajem, tehnikom i opremom. Ukupna kvadratura objekata koje Dinkić poklonio iznosi više od 19.000 kvadrata, čime je država izgubila,a banke profitirale za najmanje 873.919.022 dinara bez obračunatog PDV-a, što je po srednjem kursu NBS 2002. godine, kada je objavljena ova transaklcija ,iznosilo 14.433.014 evra. Četvtrosumnjičeni u ovom slučaju je bivši direktor ZOP-a Živko Nešić, koji je po Dinkićevom nalogu takođe više puta prekršio zakon. Nešić je bez pravnog osnova dao Nacionalnoj štedionici objekte površine 4.245,75 kvadrata , kao i nameštaj i opremu, a ukupna šteta od ovog posla za budžet Srbije iznosila je 39.204.479. dinara. Petosoumnnjičeni u slučaju "Nacionalna štedionica " je bivši direktor Poreske upave Ministarstva finansija Vladimir Ilić. NJemu se stavlja na teret da je bez pravnog osnova jednoj poslvnoj banci dao na korišćenje poslovni prostor, čime je budžet Srbije oštećen za 8.844.304 dinara.
Pročitajte još:SRBIJA GLEDA U NJU: Sudbina srpstva na Kosovu je u njenim rukama!BURE BARUTA: Svi u svađi sa SrbijomGlišić: Obradović želi da bude apsolutni vlasnik Dveri
Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA