Najnovije

Hoće li zbog izbeglica biti ukinut Šengen?

Kako navode, sprečeni incident u vozu u Belgiji, kada je nekoliko putnika uspelo da spreči i razoruža 25-godišnjeg Marokanca, više nego ikada je doveo u opasnost opstanak načela slobode kretanja unutar takozvane šengenske zone. Upravo u vreme kada je predsednik Francuske Fransoa Oland odlikovao dvojicu Amerikanaca i jednog Britanca najvišim francuskim odlikovanjem za hrabrost kojom su spasili mnoge živote, u Briselu se rasplamsala rasprava o suspenziji Šengena ili o uvođenju jačih kontrola ili na granicama ili pri ulasku u vozove.
Evropska Unija (Foto: Pixabay)

Evropska Unija (Foto: Pixabay)

Čak i belgijski premijer Čarls Majkl, koji je do sada bio jedan od najžešćih protivnika bilo kakvog preispitivanja Šengena, sada priznaje da sloboda kretanja, koju koriste i teroristi, utiče na porast opasnosti od terorizma. Marokanac iz voza, Ajuba al Kazani, prema pisanju belgijskih medija, je poslednju godinu proveo u Belgiji, a upravo je u Briselu i nabavio AK-47, odnosno “kalašnjikov” i u tom gradu se ukrcao na voz. Iz Evropske komisije su poručili da su “sloboda kretanja i Šengen nepovratni te se o njima ne može pregovarati”. Među merama je, kažu u Komisiji, i mogućnost privremene suspenzije Šengena i uvođenje graničnih kontrola putnika najduže 30 dana, ako se dokaže da jedna država za to ima razloga. Osim toga, tu je i uvođenje kontrola identiteta putnika, ali pod uslovom da to ne bude isto kao granična kontrola. Nakon što su zapadne države, uključujući i one iz Evropske unije, uspele pojačati sigurnosne mere u avionima i na aerodromima, sada je prevoz železnicom postao cilj teroristima i ranjiva mreža za sigurnost putnika. Terorizam i imigraciju građani EU, prema anketama, sada identifikuju kao najveći problem, daleko veći od ekonomskih problema i nezaposlenosti. Pretnje terorista i prepirke država članica o zbrinjavanju izbeglica ozbiljno su doveli u pitanje opstanak režima slobodnog kretanja unutar EU. Evropska komisija najesen će predložiti mere za veću sigurnost u železničkom saobraćaju, za šta članice donedavno nisu bile previše zainteresovane. Međutim, u Komisiji ističu da neće dopustiti bilo kakve ideje o suspenziji Šengena. Ipak, ako se među državama članicama poveća podrška toj ideji, Komisija neće moći sprečiti povratak kontrole na granicama unutar EU. Šengenski ugovor je sporazum koji je 14. juna 1985. godine potpisalo pet evropskih država – Belgija, Francuska, Nemačka, Luksemburg i Holandija. Prema tom ugovoru, državljani država potpisnica mogu se slobodno kretati u bilo kojoj drugoj državi potpisnici, ne pokazajući bilo kakav document na granici. U vreme potpisivanja ugovor nije imao nikakve veze sa Evropskom unijom (tada Evropskom zajednicom). Trenutno su 26 država u potpunosti članice Šengenskog sporazuma, uz Rumuniju, Bugarsku i Hrvatsku koje su potpisale, ali ugovor još nije implementiran. Šengenski ugovor je već jednom bio suspendovan 14. jula 2005. godine kada je Francuska, kao meru bezbenosti nakon bombaškog napada u Londonu sedam dana ranije u kojem je ubijeno 52 ljudi, zatvorila svoje granice. Jedan od razloga za tu odluku bio je verovatno i strah od sličnog napada na tradicionalnoj vojnoj paradi 14. jula povodom pada Bastilje.
Pročitajte još:T-72B spustio se na dno reke Onon u Zabajkalskoj teritoriji (VIDEO)USPEH U BRISELU: Srbi dobili Zajednicu opština, Tači traži jug Srbije
Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA