Najnovije

RUSIJA I UKRAJINA NA SAMOJ IVICI RATA: Moskva otvoreno poručila Kijevu da Krim pripara Rusiji! (VIDEO)

Nakon prošlogodišnjih pregovora u Minsku, utihnule su borbe na istoku Ukrajine. No, nedavni incident na Krimu ponovo je doveo ove dve države na ivicu rata. U prašnjavoj ravnici severnog Krima teško je naći dokaz o nedavnom geopolitičkom incidentu. Početkom avgusta u selu Suvorova, pokraj Armjanska, dogodilo se nešto što je zamalo isprovociralo sukob širih razmera između Ukrajine i Rusije.

Rusija i Ukrajna na ivici rata (Foto: RIA Novosti)

Evo kako je o događaju izvestila ruska državna televizija:
- Ukrajinski agenti pokušali su da napadnu Krim, ali su ih u tome sprečile službe bezbednosti. Jedan ruski službenik izgubio je život. Dve noći kasnije sprečen je novi ukrajinski upad, a još jedan Rus je poginuo. Osumnjičeni su pred TV kamerama sve priznali.
Ipak, Ukrajina je u Ujedinjenim nacijama izjavila kako je ruska vlada izmislila tu provokaciju.
- Kremlj se ovim poslužio da izvede još jednu specijalnu operaciju radi opravdavanja budućih agresija na Ukrajinu - kaže Volodimir Jelčenko, ukrajinski predstavnik u UN. Nakon ruske aneksije Krima početkom 2014. godine, Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da izvodi zakulisne operacije. - Moguće je da nikad nećemo saznati šta se ovde u avgustu dogodilo, a to je možda i bio cilj. Ipak, o čemu god da je reč, Rusija je nakon toga značajno povećala vojno prisustvo na Krimu i oko njega, šaljući time možda poruku i Ukrajini i Zapadu - izveštava novinar Al DŽazire. Tenkovi, artiljerija i pešadija odmah su krenuli u akciju. Kavkaz 2016. godine je ime niza vojnih operacija, u kojima je učestvovalo 120.000 vojnika. U vežbama je pokazan kompletan ruski vojni arsenal. Kao da se time htelo dati do znanja da je NATO potencijalni neprijatelj, a crnomorska regija mogući front. Ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer kaže da kada se mobiliše 100.000 ljudi to su pripreme za ozbiljan rat. - Možda regionalni rat, možda za rat između Rusije i Ukrajine. Bio je to test mobilizacije i slanja velikog broja vojnika, priprema za akciju širokih razmera - dodaje on. Ipak, najvjerovatnije je da je to bila predstava i za domaću javnost. Ruska Vlada ovim je poručila da, bez obzira na to šta o tome misle Ukrajina i Zapad, Krim je od sada ruski. I da se to bez ozbiljne borbe neće promeniti. Izvor: Al DŽazira

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA