Najnovije

MINISTRI PONOVO U KLINČU: Zorana i Vulin zaratili zbog Rusije i Amerike!

Nakon što je Aleksandar Vulin izneo kritike na račun SAD i Kajla Skota, njihovog ambasadora u Beogradu, optužujući ih da ne poštuju institucije države Srbije, na scenu je stupila sveprisutna Mihajlovićeva sa tvrdnjom da su SAD veliki prijatelj Srbije.

Zorana Mihajlović (foto sns.org.rs)

Nakon što je Dačić rekao da Srbija između SAD i Rusije bira Rusiju, Vulin je gostujući u emisiji „Upitnik” naglasio da je slučaj „Jajinci” počeo već u noći nakon završenih izbora.
- Slučaj „Jajinci“ je počeo izborne noći, kad je došlo do upada svih partija u RIK, pokušaja da se izmene izborni rezultati i njihovog odlaska kod američkog ambasadora Kajla Skota - naveo je Vulin, dodajući da je američki ambasador prethodno boravio šest godina u Moskvi i da odlično zna pravila diplomatije - u izbornoj noći ne prima ni vlast, ni opoziciju, ne meša se u to.
- I odmah sutradan Savamala počinje da bude glavna priča, govore i pišu kako će se režim ugušiti u krvi... Imate službenike američke ambasade koji idu na te proteste da čuju, a onda ga naše službe snime kako duva u pištaljku i kako aktivno učestvuje u tome - naveo je Vulin.
On je podsetio da je premijer u Gradiški u govoru rekao da se neće ponoviti „Oluja“, a da kao odgovor na to američki ambasador sedi na jahti i slika se sa Lidijom Udovički, sa ženom koja je htela da kriminalizuje premijera. On je kazao da ne želi da veruje da iza ovoga stoji američka država, ali da mora da skrene pažnju na ponašanje službenika te iste države i nepoštovanje koje se pokazuje prema ovoj zemlji.
Sa druge strane, ministarka Mihajlović je juče kazala da Srbija želi da nastavi odlične odnose sa SAD, kao i da su SAD naš prijatelj i partner. Upitana da li to znači da se njeno mišljenje više podudara sa mišljenjem američkog ambasadora, koji je juče nešto slično izjavio, ili sa kolegom iz Vlade, Mihajlovićeva je za „Alo” kazala da ona u stvari deli mišljenje svog kolege Nebojše Stefanovića.
- Svaki ministar ima pravo da svoje mišljenje slobodno izrazi. Moj stav o ovom pitanju je gotovo identičan stavu potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Stefanovića. Podsetiću, potpredsednik Stefanović je pre nekoliko dana izjavio da „ne očekuje da se odnosi između Srbije i SAD poremete”, kao i da se slaže sa ocenom američkog ambasadora Kajla Skota da odnosi Srbije i SAD napreduju. Rečenom ništa ne bih dodala - rekla je ona.

Anđelković: Ministar ne sme da pređe crtu

Politički analitičar Dragomir Anđelković kazao je za „Alo” da nijedan ministar ne sme da pređe liniju identifikacije sa stranom zemljom na štetu sopstvene. - Kada gledamo Ameriku, ne treba misliti da je to jedan homogen pristup prema Srbima, sigurno u toj administraciji postoje i oni koji su povezani sa raznim kriminalnim strukturama, antisrpskim organizacijama, raznim regionalnim centrima moći, koji svi zajedno na neki način ugrožavaju Beograd, a možda su neki među njima spremni da direktno ugroze i vrh vlasti Srbije. Nemamo ni u Vladi homogen pristup i unutar Vlade je situacija slična. I mi imamo one koji su više državotvorno i nacionalno orijentisani, kao i one koji su nekritički prozapadni. Nikada ne sme bilo ko od ministara da pređe liniju identifikacije sa stranom zemljom na štetu sopstvene - istakao je on.

Skot: Vuline, nemam reči

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot kaže da ne zna kako da odgovori na izjavu ministra Aleksandra Vulina. „Video sam tu izjavu Vulina i jednostavno nemam reči, kako da odgovorim na to. Mislim da su izjave bile previše i bolje bi nam bilo da se malo više usredsredimo na činjenice u našim odnosima, a naši odnosi su dobri i u usponu, oni su korektni“, kazao je on. „Naš cilj je isti kao i cilj Vlade Srbije, a to je brži rast i integracija Srbije u EU“, naglasio je Skot.

Vulin: Iz Ambasade šalju pogrešne signale

Ministar Aleksandar Vulin izjavio je juče da nijednog trenutka nije doveo u vezu vladu ili ambasadu SAD sa ugrožavanjem života premijera Vučića. „Pojedini službenici Ambasade svojim ponašanjem daju pogrešne signale i ne pružaju pravu sliku o kvalitetu naših odnosa”, rekao je Vulin. Izvor: Alo.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA