Najnovije

PREDRAG ĆERANIĆ: Dodik kod Trampa

Dok u Srbiji, dijelom i u BiH, vijest da su određena pregovaračka poglavlja otvorena, zatvorena, ili ih, pak, Hrvatska blokira, od prvorazrednog značaja, rijetko se govori o ne malim problemima EU.

Predrag Ćeranić (Foto: Jutjub)

Piše: Predrag Ćeranić A EU ima ogromne probleme, političke, ekonomske i bezbjednosne prirode. Posljednji problem, a postao je izgleda nerješiv, je pobjeda Donalda Trampa. Stvari su otišle tako daleko da je Mogerinijeva dala Rusiji nepristojnu ponudu zajedničkog djelovanja protiv „Trampove Amerike“ iz straha da će Tramp raspustiti NATO i prestati tretirati EU kao ravnopravnog partnera u donošenju odluka o svjetskim pitanjima. Kada to Moskva nije htjela ni da komentariše, preko noći Johanes Han je predložio produženje sankcija Rusiji.
Najteže je bilo Merkelovoj, pa se u diplomatskim i medijskim kanalima pojavila informacija da će ona nakon pada Klintonove predvoditi one koji baštine politiku neokona. Uzalud, Amerika je Amerika, i Tramp se, odnosno njegova politika, u najavi potpuno oprečna od dosadašnje američke spoljne politike, mora prihvatiti. Nije uspjela obojena revolucija koju je Soroš ovog puta pokušao na američkom tlu, više elektora je izdalo Hilari (pet) nego Trampa (samo jedan) i, šta je tu je, planeti se dogodio Tramp. Pentagonu je već poručeno da nije Rusija glavni protivnik već je to tzv. Islamska država, s kojom se stvari uskoro moraju rješavati. Tramp je bio decidan i u tome da SAD više neće rušiti države i vlade, već će jačati svoju ekonomiju, preispitati odnose s Kinom, ako bude potrebno – raspustiti NATO. Sve u svemu, mnogo toga će biti drugačije. 
Tako će i predsjednik Srpske, Milorad Dodik, biti u Vašingtonu u vrijeme predsjedničke inauguracije novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa. To je ono što ni u Sarajevu, koje još uzdiše za Hilari, ne spore. Zato preispituju detalje, da li će Dodik prisustvovati ceremoniji inauguracije ili samo svečanostima povodom inauguraciji. Kako god, predsjednik Srpske će se u Vašingtonu vidjeti s Trampovim ljudima, koji su veoma dobro upoznati ko se Trampovoj pobjedi obradovao, a ko je radio za suprotnu stranu, i znaće da odaberu partnere na svakom kontinentu, u svakoj državi, pa tako i u BiH. Jedina prepreka je mogućnost da stara  administracija Dodiku uskrati vizu. Dodik je to javno i rekao, uz opasku da, ako se to i dogodi, i na taj način mu bude onemogućeno da se u Vašingtonu sretne s važnim ljudima, za to će biti prilike nakon nekoliko mjeseci, čim se uspostavi nova administracije. Stara administracija se ponaša poput opozicije u Republici Srpskoj.
Dodik je ispratio mnoge američke ambasadore, politički je nadživio čitavu plejadu pomoćnika, zamjenika pomoćnika i pomoćnika zamjenika državnog sekretara, s kojima se sretao u Vašingtonu i BiH. Dodik je politička konstanta čija politika se, kao izraz narodne volje, nedavno potvrđena na lokalnim izborima, mora uvažavati kako kod kuće tako i na strani, slagali se ili ne slagali sa njom. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA