Najnovije

The Washington Post: Amerika i Evropa će se dalje povlačiti, a Rusija, Kina i Iran osvajati pozicije!

Sjedinjene Države su za vladavine Baraka Obame počele da osvojene pozicije svetskog hegemona postepeno prepuštaju Rusiji, Kini i Iranu, a to povlačanje će se nastaviti i pod vlašću Donalda Trampa – ocenio je komentator The Washington Post Čarls Krauthamer.

Čarls Krauthamer (Foto: Jutjub)

 Isti autor svoje razmišljanje dalje razvija ovako:
„Pad SSSR označio je apsolutni trijumf liberalno-demokratske ideje. Nastupila je nova epoha dominacije Zapada vođenog poslednom preostalom supersilom – izuzetnom Amerikom. U deceniji koja je usledila, širenje demokratske zajednice je obuhvatilo Istočnu Evropu i bivše sovjetske kolonije. SAD su dostigle takvu moć da su se se 31. decembra 1999. odrekle i najvrednijeg geostrateškog aktiva u svetu – Panamskog kanala, a da niko na to nije ni obratio pažnju“.
Krauthamer – sa nekom vrstom žaljenja, pa i skrivenog očajanja – dalje piše:
„Međutim, ta epoha je došla do svog kraja. Sada se autokratije vraćaju i dobijaju na snazi, a demokratije e povlaće a SAD ostavljaju osvojene pozicije. U Alepu se prozapadne snage otpora, koje ratuju sa lokalnim tiraninom, nalaze na ivici uništenja. Dok Rusija baca bombe Amerika izdaje saopštenja“.
Komentator The Washington Post tvrdi i da je Zapad počeo da se zatvara u sebe, ostavljajući prostor za rast i širenje „autoritarnim režimima“ Rusije, Kine i Irana. U Francuskoj je kandidat za šefa države postao populista (Fransoa Fijon) koji je naklonjen Putinu, a u Mađarskoj, Poljskoj i Bugarskoj pojavljuje se sklonost ka autoritarizmu.
Krauthamer još konstatuje: „Evropa se umorila od sankcija protiv Moskve uvedenih zbog „silovanja“ Ukrajine. Politika izolacije Rusije, koju je hvalio Obama, doživela je sraman fijasko. Najveći demokratski klub Zapada – Evropska unija –može se uskoro raspasti na delove zbog širenja na kontinetu pokreta poput onoga koji je porodio Brexit.“
Krauthamer ocenjuje i da se Obamin pohod na Istok završio krahom jer su na stranu Kine već prešli i Filipini i Malezija, a još četiri američka saveznika u tom regionu počinju da traže rezervne aerodrome.
On je uveren da je povlačenje Zapada počelo kada je Obama odlučio da povuče trupe iz Iraka, pošao na resetovanje odnosa sa Rusijom i ponudio nagodbu Iranu.  Krauthamer je uveren: „Tramp će nastaviti povlačenje. Obama je dao komandu nazad jer je oduvek smatrao da SAD nisu dovoljno bez mane za ulogu svetskog hegemona. A Tramp smatra da svet i stranci-paraziti i ne zaslužuju zaštitu i žrtve Amerike koja treba da brine o svojim interesima. U njegovom rezonovanju nema ničega novog. Neokonzervativka DŽin Kirkpatrik je odmah po završetku hladnog rata tvrdila da je došlo vreme da SAD sa sebe zbace breme 20. veka, da prestanu da ulazu „nadljudske napore“ u održavanje svetskog poretka i zaštitu opštih vrednosti, odnosno – da treba da postanu normalna zemlja koja živi u normalnim vemenima.“ Krauthamer naglašava da je Amerika posle 25 godina ponovo pred istim iskušenjem, ali upozorava: „Mi možemo izabrati predah, ali ga nećemo dobiti“. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA