Najnovije

Dan kada je uhapšen Raša!

BEOGRAD - Na današnji dan pre tačno šest godina je uhapšen bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i kasnije izručen Haškom tribunalu.  On je optužen zbog navodne odgovornosti za zločine koji su se desili na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995. godine.
Godišnjica hapšenja Radovana Karadžića (printskin)

Godišnjica hapšenja Radovana Karadžića (printskin)

Radovan Karadžić se sakrivao punih 13 godina od Haškog tribunala. Navodno je se sakrivao po raznim pravoslavnim manastirima na prostoru Crne Gore i Srbije, ali je otkriven usred Beograda, gde je bio prerušen u bradatog, ekscentričnog doktora Davida Dabića "specijalistu prirodne medicine" , saradnika časopisa "Zdrav žiivot" i učesnika mnogih javnih tribina. Tokom skrivanja, kao dr Dabić gostovao je na televiziji i davao intervjue. Redovno se kretao ulicama Beograda i živeo na Novom Beogradu. Uhapšen je u autobusu gradskog prevoza. Iako je po zvaničnoj verziji uhapšen 21. jula, veruje se da je uhapšen nekoliko dana ranije. Karadžić je nakon 13 godina bežanja i sakrivanja uhapšen u akciji MUP-a Srbije. Posle vesti o njegovom hapšenju u Beogradu su nekoliko dana trajali protesti patriotskih organizacija. Radovanu Karadžiću se sudi za genocid, zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja i teške povrede ženevske konvencije iz 1949. godine.
Pročitajte još: (VIDEO) Ovo je BiBiSi emitovao o Radovanu Karadžiću i Srbima devedesetih!Karadžić traži izuzeće svih sudija!
Hapšenje i suđenje u Hagu ipak nisu narušili njegov ugled u srpskom narodu, a republici Srpskoj njega i dalje slave kao prvog predsednika Republike Srpske gde ga od milošte nazivaju "Raša". NJegovo vešto trinaestogodišnje skrivanje, uprkos hapšenju, samo su dodatno učvrstile poštovanje prema njemu u narodu. Karadžić je za razliku od, bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića, želeo da spreči krvoproliće u BiH. Istorija će zapamtiti njegov čuveni govor u kome je upozorio Hrvatske i Muslimanske lidere da će svojim postupcima izazvati ratu u Bosni i Hercegovini. NJegove reči iz ove perspektive deluju gotovo proročki: Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA