Najnovije

TRAMP NAJAVIO KORENITE PROMENE: NATO je zastareo i nije pogodan za borbu protiv terorizma!

Pretendent na nominaciju Republikanske stranke na izborima za predsednika SAD Donald Tramp najavio je da će, ukoliko pobedi na izborima 8. novembra, učiniti snažan zaokret u odnosu na etabliranu američku spoljnu politiku, rekavši između ostalog da bi reorganizovao NATO i možda prestao da kupuje naftu od Saudijske Arabije.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Samo nekoliko dana pre Nuklearnog bezbednosnog samita u Vašingtonu, čiji će domaćin biti američki predsednik Barak Obama, a kome će prisustvovati 56 delegacija, Tramp je "udvostručio" svoju kritiku NATO, alijanse koja je decenijama bila ugaoni kamen američke spoljne politike i zatražio njegovu reorganizciju, prenosi Rojters.
"NATO je zastareo," rekao je Tramp u emisiji televizije Ej-bi-si, rekavši da je alijansa osnovana u drugo vreme, kada je glavna pretnja Zapadu bio Sovjetski savez.
NATO danas nije pogodan za borbu protiv terorizma i previše košta SAD i zato ga treba smanjiti i reorganizovati, dodao je on.
U intervjuu "NJujork tajmsu" Tramp je takođe rekao da bi, ukoliko postane predsednik, razmotrio mogućnost da Japanu i Južnoj Koreji dozvoli da razviju sopstveno nuklerano oružje umesto da se oslanjaju na zaštitu SAD protiv Severne Koreje i Kine, što takođe predstavlja veliko odstupanje od standardne američke politike.
Američki milijarder će, kako kaže, možda obustaviti kupovinu nafte iz Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja ukoliko one ne budu poslale kopnene trupe u borbu protiv Islamske države ili platile SAD da to učine.
NJegov rival u borbi za nominaciju Republikanske stranke Ted Kruz rekao je da su Tramove ideje o NATO "katastrofalno budalaste." Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA