Najnovije

Opomena igumana Visokih Dečana: "Dok se mi na KiM borimo za svaku crkvu, u Valjevu..."

DEČANI - Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić reagovao je zbog potapanja manastira Svetog arhangela Mihaila nedaleko od Valjeva.
Sava Janjić (Foto: Jutjub)

Sava Janjić (Foto: Jutjub)

On je na društvenim mrežama podelio fotografije potopljenog manastira poznatog i kao Valjevska Gračanica. "Ovo je strašna slika koja opominje sve nas, izgled unutrašnjosti valjevske Gračanice danas. Gračanica tone, ali ushodi na nebo. Većina poslanika o Skupštini opštine Valjevo je izglasala potapanje crkve iz 15. veka. Žalostno, dok se mi ovde na Kosovu i Metohiji borimo za svaku crkvu i svaki grob, u Valjevu se uništava baština našeg naroda i Crkve", naveo je Janjić. Istakao je da treba zaustaviti potapanje manastira, ocenio da je projekat izgradnje hidrocentrale Rovni katastrofalan i podsetio da se kao manastir Gračanica pominje u turskim popisima iz 1560. godine, ali pojedini grobovi i delovi konaka u neposrednoj blizini svedoče da crkva potiče iz 15. veka.
Ovo je strašna slika koja opominje sve nas - izgled unutrašnjosti Valjevske Gračanice danas. Gračanica tone ali ushodi na n... Posted by Sava Janjic on utorak 8. mart 2016.
Manastir Valjevska Gračanica se nalazi pred potpunim potapanjem zbog izgradnje hidrosistema sa branom Rovni na reci Jablanici kod Valjeva, a nivo vode je u nekim delovima već veći od metar.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA