Najnovije

STIŽE VITEZ FEST 2016! Legenda kaže: Da nije bilo Kralja Milutina, ne bi bilo ni škotskog viteza Vilijama Volasa!

BEOGRAD - Multimedijalni viteški spektakl "Vitez fest 2016" održaće se ove godine 23. i 24. aprila, na praznike Vrbicu i Cveti, na Beogradskoj tvrđavi, najavio je organizator Festivala Kraljevski Red Vitezova na konferenciji za novinare.

Konferencija za novinare Vitez Festa 2016 (foto: Vitez Fest)

Beograđani i njihovi gosti imaće priliku da se susretnu sa vitezovima i plemkinjama, ali i velikim brojem čuvara tradicije naših predaka, poput streličara, mačevalaca i sokolara. Pošto su praznici posvećeni deci, akcenat celokupnog festivala biće upravo na najmlađima i njihovom obrazovanju o srednjovekovnoj istoriji i kulturnom nasleđu Srbije.
– Kažu da je loša atmosfera najbolje vreme za viteštvo. Srpsko viteštvo je posebno u tom smislu što podrazumeva duhovnu dimenziju – naglasio je član organizacionog odbora Vitez Festa, Aleksandar Petrović – Aca Seltik, inače, frontmen grupa Ortodoks Kelts i Despot.
On je podsetio da je, prema legendi, sam Vilijam Volas, škotski vitez kojeg je glumio Mel Gibson u čuvenom filmu "Hrabro srce", bio učenik na Akademiji kralja Milutina, ističući time značaj srednjovekovne Srbije.

- Kakve veze imaju Kelti i Srbi? Imaju. Legenda kaže da ne bi bilo Vilijama Volasa da nije bilo kralja Milutina. Ovakve stvari se rade da bi se vertikala koju svi mi imamo negde u svojim genima ponovo uspostavila ako je prekinuta i da se njeno delovanje pojača ukoliko je utihnulo. Srpsko viteštvo je posebno jer podrazumeva duhovnu dimenziju. Vitez 21. veka mora da bude duhovna ličnost, u kojoj meri to određuje sam. Ovo je vreme kada se vrline i umetnost cene više nego sama fizička snaga - izjavio je Aca Seltik. Govoreći o značaju istorije i tradicije, koji je neprikosnoven, on je dodao: 
– Mi ćemo da se vratimo korak nazad, da bismo išli dva koraka napred. 
Arheolog i stručnjak za srednjevekovno oružje Marko Aleksić, kazao je da je viteštvo arhetipski motiv.
- Ti motivi se koriste i u industriji zabave. To nije slučajno, već zato što je to motiv heroja, pojam koji nosi vrhunske civilizacijske, moralne i etičke vrednosti. Heroj i vitez su primeri koji služe za vaspitavanje mladih generacija, uvek u svakoj ljudskoj zajednici - istakao je Aleksić, koji će biti i predavač na Festivalu.

A Boško Kozarski, direktor UMS škole za talente najavio je da će u okviru Vitez Festa biti urađene dve važne stvari. - Da veliki broj mališana kroz njihovu pripremu za festival obrazujemo i da ih obogatimo duhom. Oni su se temeljno bavili srednjovekovnom poezijom i muzikom u prethodna tri meseca i prezentovaćemo to na samom festivalu - naglasio je Kozarski.
LJiljana Čerović je ispred Turističke organizacije Srbije čestitala organizatorima na bogatom i sadržajnom programu.  - Festival je svake godine sve bolji i bolji i veliko mi je zadovoljstvo što manifestacija traje. Ono što posebno ističem su programi za decu - rekla je ona.

Organizatori najavljuju bogat kulturno-umetnički sadržaj. Planiran je veliki broj predavanja, turnir u basketu na travi, predstavljanje karate tima i drugih sportova. Posebno zanimljiv deo predstavljaju pokazne vežbe koje će održati predstavnici vojne policije posebne namene Kobre. Ceremonijalni deo festivala obuhvatiće saborno krštenje.
– Program je ove godine organizovan na Kalemegdanskoj tvrđavi, gornjem i donjem gradu, i u samom centru grada, u ustanovama kulture. U crkvi Ružica, biće organizovano saborno krštenje 23. i 24. aprila, tako da svi roditelji mogu da se prijave u Sekretarijat crkve i sva krštenja će biti organizovana besplatno, naravno – najavila je članica medijskog tima i programskog odbora Vitez Festa, Milana Popović. Predsednik UO Kraljevskog reda vitezova i autor Vitez Festa, Zoran Mrđenović, podsetio je na korene ideje o Vitez Festu. Naime, on je, kako kaže, tokom života u Francuskoj imao prilike da putuje i upoznaje se sa različitim festivalima širom Francuske i sveta, koji su se bavili očuvanjem tradicije i kulture sopstvenih naroda. Tada se zapitao zašto u Srbiji sa tako bogatom istorijom nema nečeg takvog.
- Posećivao sam viteške festivale u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Hrvatskoj pa čak i Grčkoj i Americi, pa sam se pitao kako mi u Srbiji nemamo tako nešto. Želeli smo da napravimo jedan festival viteškog duha koji će biti posvećen deci.  Ovde postoji jedna tajna supstanca, a to je ljubav. Bez nje mi ne bismo ovo mogli da radimo. Želimo da pomognemo da deci bude bolje sutra, ako može i danas - rekao je on. 

Kako je najavio, na čelu svega će biti princ Đorđe Karađorđević, koji priprema i jedan veličanstven vatromet na otvaranju. Prema njegovim rečima, biće puno "fantastičnih učesnika, a u Kuli Nebojša biće dosta zanimljivih predavanja".  - Radimo ovaj festival da bismo podsetili da je Beograd u vreme despota Stefana Lazarevića bio centar Evrope. Ono što malo ljudi zna je da je car Dušan dovodio monahe sa Sinaja koji su stajali pored vitezova. Vitezovi bi se vezanih očiju mačevali, a da se ne povrede. Kolika je to duhovna dimenzija koju je sprski vitez u 15. veku imao. Vitez Fest hoće to da predstavi našim mališanima i njihovim roditeljima, kao i svim turistima - zaključio je Mrđenović.
Kako je rečeno, očekuje se veliki broj domaćih i stranih turista povodom festivala. Ova međunarodna viteška manifestacija je namenjena svima koji imaju želju da se upoznaju sa viteškim redom i duhom srednjovekovne Srbije.

Izvor: Pravda/Katarina Tomović, Katarina Sremčević

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA