Najnovije

Srbinu sude u zgradi u kojoj je mučen srpski narod!

Milan Nandić ogorčen što mu se sudi u zgradi koja je u ratu bila logor za Srbe. Bilo mi je teško da ovde uđem, kaže on, kome je u poslednjem ratu ubijeno 38 članova porodice.

Rat u BiH (Foto: Jutjub)

U ovoj zgradi u ratu su sudili zarobljenim Srbima, među kojima su bili i moja pokojna majka i brat, a danas, 23 godine posle toga, sude meni, jer otvoreno i argumentovano govorim o zločinima Bošnjaka nad Srbima!
Ovo je za "Novosti" izjavio predsednik Udruženja porodica poginulih i nestalih osoba Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić, posle ročišta u petak u Sudu BiH u Sarajevu, po tužbi protiv njega i TV Elta za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Krivičnu prijavu protiv Mandića i TV Elta podneli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice, zbog njegovih izjava na ovoj TV o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995, te da će istupe Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, predstavnica "Majki Srebrenice" o genocidnoj tvorevini RS, "stići Božja pravda".
Mandić i predstavnici TV Elta su negirali krivicu.
- Umesto da procesuiraju one koji su ubijali Srbe u proteklom ratu i činili neviđena zverstva, oni sude meni kome je u ratu ubijeno 38 članova najbliže porodice. To su uglavnom bili civili i svega nekoliko vojnika - razočaran je Mandić ovakvim potezima pravosuđa BiH.
On je kazao da mu je bilo teško ući u zgradu Suda BiH, jer je bila logor za Srbe od 1992. do 1995.
Branilac novinara TV Elta Vlado Adamović tvrdi da u ovom predmetu ne postoji krivično delo, što će i dokazivati tokom sudskog postupka.
- Sam početak ovog postupka je pogrešan, s obzirom na to da je izabrana pogrešna TV i pogrešne osobe. Ovo je čisto formalna radnja da se potvrdi mišljenje sudije Branka Perića, koje je ranije izneo, da ovde nema krivičnog dela - izjavio je Adamović.
Dodao je da je u njoj za vreme rata presuđivano njegovoj pokojnoj majci, a da mu je brat, koji živi u SAD, dobio presudu od bošnjačkog vojnog suda na čak "dve smrtne kazne", ali je igrom slučaja uspeo da izvuče živu glavu.
- To je bilo upravo u ovom logoru i od dela sudija i tužilaca koji i danas ovde rade - rekao je Mandić.
On osuđuje sve zločine u proteklom ratu, ali kaže da je problem u tome što javno govori istinu.
- Žestoko sam kritikovao rad pravosuđa BiH, jer godinama ne žele da procesuiraju brojne predmete ratnog zločina protiv Srba. Ova optužnica je njihova osveta. Neka ih je sram! Sude porodicama žrtava, a bošnjački zločinci slobodno šetaju Sarajevom - naglasio je Mandić.
Izvor: dnevnenovine.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA