Najnovije

Nacionalna garda: Šta se to „kuva“ u Rusiji?

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin još početkom aprila ove godine dao ukaz o formiranju Nacionalne garde Rusije, na društvenim mrežama i u medijima rasplamsala se burna diskusija. „Trn u oku“ kritičara ruskih vlasti bila su široka ovlašćenja koje su data „gardistima“.

Nacionalna garda (Foto: xinhua)

Zapadni mediji su brže-bolje požurili i sa ocenom da je "Putinova vojska", kako je nazivaju, formirana zarad ličnih interesa, sa ciljem da "diktator" zaštiti svoju vlast u slučaju destabilizacije situacije u zemlji.
Eksperti, međutim, ističu da Putinu nisu potrebne snage za "suzbijanje narodnih ustanaka", jer njega podržava više od 85 odsto građana, a da je u stvari cilj - stvaranje novih i efikasnih bezbednosnih struktura, koji će štiti interese zemlje.
- Situacija blizu ruskih granica je zaista na ivici eksplozije. Ukrajinsko pitanje i dalje nije rešeno, Minski sporazum se ne poštuje. U ovakvim uslovima neophodno je sprečiti eventualne pokušaje da se situacija u Rusiji destabilizuje. Formiranje Garde, znači, da specijalne službe imaju informacije da se nešto "kuva": možda nije državni udar, ali moguće neredi ili nešto slično - kaže stručnjak za bezbednost Lev Koroljkov, veteran ruske specijalne jedinice "Vimpel".
U ruskoj javnosti se uveliko spekuliše i o tome kolike će plate imati vojnici i oficiri Garde. Prema glasinama koje kruže, oficiri će imati zaradu i do 120.000 rubalja (oko 1.600 evra).
Ruski stručnjaci procenjuju da bi ukupan broj pripadnika nove Ruske garde mogao da bude između 300.000 i 400.000 ljudi. Zvaničnih podataka nema. Glavna razlika u odnosu na ranije strukture je to što će nova policijska jedinica biti direktno podređena predsedniku.
Na čelo Garde postavljen je Viktor Zolotov, bivši šef Službe bezbednosti ruskog predsednika, za koga se priča da je Putinov čovek od poverenja i jedan od njegovih najbližih ljudi.
"Gardisti" još nisu dobili jedinstvene uniforme, ali jesu grb i simbole - dvoglavog orla sa krunom na vrhu, koja podseća na krunu ruske imperije. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA