Najnovije

PUTINOV ŠAH MAT: Zapad neće dopustiti da se Turska približi Rusiji!

Putin je tu odigrao mudru i efikasnu igru, ali nisam siguran da će Zapad tek tako pustiti da Anakara ode i približi se Rusiji više nego što oni misle da treba, kaže novinar i diplomata Zlatko Dizdarević.U Istanbulu je, nedelju dana nakon neuspelog pokušaja državnog udara, održan prvi „miting jedinstva turskog naroda“.
Glavni cilj skupa zapravo je bila javna osuda pokušaja puča 15. jula koji je, kako je saopšteno, bio usmeren protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.
„To je bio napad na našu demokratsku, sekularnu, socijalnu državu, u kojoj postoji vladavina prava“, poručio je predsednik Republikanske narodne partije Kemal Kilidždaroglu.
Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević, dobar poznavalac prilika u Turskoj, za Sputnjik kaže da je posredi veliki geopolitički potres.
„Bez obzira na to šta se u njoj dešava, Turska je veoma bitna u geostrategiji ne samo ovog regiona nego i šire, jer je most između Evrope i Azije. Ona je imala izuzetno značajnu ulogu u NATO-u, a sada smo svedoci otklona Turske od Zapada, pa verovatno i od Severnoatlantske alijanse, i jednog pragmatičnog približavanja Rusiji. Pre svega zato što mislim da je Putin tu odigrao mudru i efikasnu igru, ali nisam siguran da će Zapad tek tako pustiti da Anakara ode i približi se Rusiji više nego što oni misle da treba“, kaže Dizdarević. Kada je reč i „sedmodnevnom pomenu“ neuspelom vojnom puču u centru Istanbula i proklamovanom jedinstvu turskog naroda u trenutku kada traje surovi obračun vlasti sa delom tog istog naroda, Dizdarević kaže da je u igri nadmetanje u potpuno različitim interpretacijama tog događaja.
„Ni danas niko nema jasne činjenice u vezi sa tim kako je to izvedeno. Međutim, pošto je po mom dubokom uverenju kompletan međunarodni poredak potpuno urušen, u njemu ne važe neke osnovne i temeljne pretpostavke koje su važile od pojave UN, a sila je postala dominantan faktor u svetu, onda ne treba da čudi ni proslava sedam dana od puča u Istanbulu koji je prošao kako je prošao“, kategoričan je Dizdarević.
On misli da su male šanse da nakon jačanja pozicije islamista u turskom društvu, ta zemlja ipak nastavi da sledi Ataturkove principe sekularne države, uspostavljene pre skoro sto godina. „To znači da će se, između ostalog, napuštati i koncept sekularizma, jer Erdogan očigledno nije čovek koji će jačati sekularizam. Pomalo je farsično govoriti o jedinstvu turskog naroda u ovom trenutku ako imate činjenicu da je na desetine hiljada ljudi sklonjeno, ostalo bez posla ili je uhapšeno. Turska je iznutra apsolutno podeljena zemlja, a te podele će biti još izraženije jer će takva represija izazvati kontrareakcije“, upozorava Dizdarević.
Sagovornik Sputnjika objašnjava i da se međunarodni položaj Ankare poslednjih godina znatno promenio, i napominje da se ne usuđuje da daje optimistične procene kada je u pitanju dalji razvoj situacije na Bliskom istoku.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA