Najnovije

"NIJE USMERENA PROTIV DANAŠNJE HRVATSKE": DSS podnela Skupštini rezoluciju o genocidu u NDH

BEOGRAD - Poslanici Demokratske stranke Srbije podneli su Skupštini Srbije rezoluciju o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima kojom se traže izmene krivičnog zakona i udžbenika i formiranje memorijalnog centra, izjavila je danas lider DSS Sanda Rašković Ivić dodajući da rezolucija nije usmerena protiv današnje Hrvatske.

Sanda Rašković Ivić (Foto: Jutjub)

Ona je rekla da se rezolucijom traže izmene krivičnog zakonika da bi se kažnjavalo svako negiranje ili umanjivanje genocida, izmene školskih udžbenika i formiranje memorijalnog kompleksa u kome bi se detaljno istražili ti zločini i izrazila uverenje da će se svi poslanici Skupštine Srbije pridružiti ovoj inicijativi.

Ovo nije stranačko pitanje niti prilika da DSS zaradi jeftine političke poene već je rezolucija antifašistički akt i naš dug istoriji, žrtvama, nama samima i istorijskim činjenicama sa kojima svi treba da živimo, rekla je Ivić.

Ona je rekla da su autori rezolucije bili podstaknuti činjenicom da prema ovom "najvećem i poslednjem genocidu" koji se desio u ovom delu Evrope Republika Srbija nije zauzela nikakav stav kao i nizom aktivnosti usmerenih na umanjivanje broja žrtava.

Ne možemo da se ne bavimo prošlošću ako želimo dobre odnose sa susedima i nema pomirenja bez suočavanja sa prošlošću, rekla je Ivić. Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA