Najnovije

DAČIĆ: Srbija ostaje bez dovoda gasa

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da će Srbija, zbog otkazivanje projekta Južni tok, i posle planskog prekida prolaza gasa preko Ukrajine, ostati bez dovoda gasa i to mora da reši.

Dačič (Foto: Sinhua)

On je to izjavio u Rusiji na 15. zasedanju Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju
Dačić je istakao zadovoljstvo što je sednica Mešovitog komiteta održana po želji ministra Rogozina u Suzdalju i što je imao prilike da se upozna sa istorijskim značajem te oblasti i zahvalio se gubernatorki na toploj dobrodošlici.
Dačić je podsetio da su Srbija i Rusija tradicionalni prijatelji i strateški partneri i želimo da našu saradnju razvijamo i dalje.
Zahvalni smo Rusiji na podršci koju nam pruža u međunarodnim oprganizacijima kada je reč o našem teritorijalnom integritetu i najvećem problemu koji Srbija ima a to je pitanje Kosova, rekao jen Dačić.
Kako je naglasio, Srbija vodi prijateljsku politiku prema Rusiji i nije se pridružila, niti će se pridružiti sankcijama bilo koga prema Ruskoj Federaciji, ali, dodao je, svi mi trpimo posedice tih mera.
Paradoksalna je situacija da su ćerke firme iz Rusije koje su registrovane i rade u Srbiji pod sankcijama, a ćerke firme ruskih kompanija koje su registrovane u EU nisu pod sankcijama, ikazao je Dačić.
Zbog svih tih problema i problema koji su prouzrokovani cenom nafte na svetskom tržištu i problemima sa kursom evra i dolara, naša spoljnotronvnska razmena je 25 odsto manja u
prošloj nego u pretprošloj godini, rekao je on.
Mi se trudimo da u ekonomskoj sferi što bolje sarađujemo, ima nekoliko oblasti koje su za nas veoma bitne kao što su energetika i poljoprivreda, istakao je Dačić.
On je ukazao da Srbija ima problem gasa zbog otkazivanje projekta Južni tok, jer posle prekida prolaza gasa preko Ukrajine, koji se planira za koju godinu, Srbija će ostati bez dovoda gasa i to pitanje moramo da rešimo u narednim godinama, istakao je Dačić.
Prema njegovim rečima, moramo da rešimo i pitanje snabdevanja gasom industrijskih potrošača koje bi bilo povoljnije da bi ta preduzeća mogla da fukcionišu.
Ono što može da nas raduje je povećanje izvoza naših poljoprivrednih proizvoda, ali na tome treba još da se radi. Treba osposobiti naše proizvođače da mogu da snabdevaju ovako veliko tržište, rekao je Dačić.
S obzirom da imamo ugovor o slobodnoj trgovini sa nekoliko zemalja koje su članice evroazijskog saveza, imamo plan da se potpiše jedan jedinstven sporazum o slobodnoj trgovini sa celim evroazijskim savezom, koji bi važio bi za celu tu teritoriju, koji bi označavao svojevrsnu unifikaciju i na tome ćemo raditi da se što pre završi, dodao je on.
Dačić je konstatovao da se nije razgovaralo o oružju jer to nije delokrugu Mešovitog komiteta ali je istakao da svakako želimo da sa Rusijom imamo punu saradnju i prijateljske odnose u svim sferama, navodi se u saopštenju.
Kako je istakao, preko ekonomije, nauke, kulture, obrazovanja ali i oblasti odbrane, bezbednosti, vojne industrije.
Dačić je dodao da očekuje i u budućnosti posete na najvišem nivou, kao sto smo i do sada imali“, izjavio je ministar Dačić nakon zasedanja Mešovitog komiteta.
Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA