Najnovije

DAČIĆ I LJAJIĆ NA RIBANJU Vučić: Nijednu reč o Slobi da više nisam od vas čuo!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rešio je da prekine prepucavanje pojedinih članova Vlade Srbije u medijima. On nikoga nije imenovao, ali je bilo više nego jasno da je povod za ovakvu poruku medijsko prepucavanje dvojice potpredsednika Vlade Ivice Dačića i Rasima LJajića.

Aleksandar Vučić (Foto: mc.rs)

Vučić je juče na sednici Vlade u Nemanjinoj 11 jasno poručio ministrima:
- Neću više da vidim nikakve sukobe u Vladi Srbije. Neću više da čujem pominjanje nekakvih spomenika, bilo da je u pitanju Slobodan Milošević ili neko drugi. Neću da čujem ni jednu jedinu reč više - poručio je Vučić.
Iako nisu direktno prozvani, bilo je očigledno da je premijer mislio na Dačića i LJajića zbog njihovog javnog prepucavanja povodom spomenika Slobodanu Miloševiću.
- Dačić je bio službeno odsutan sa sednice, a LJajić je, kao i ostali ministri, samo ćutao i gledao ispred sebe. Niko nije smeo da zucne - dodaje sagovornik.
Dačićev mobilni telefon bio je isključen, a Rasim LJajić je ovako prokomentarisao reči premijera Vučića:
- Podržavam taj stav. Ja do sada nisam prvi pominjao ni Miloševića ni spomenik - kratko je rekao LJajić.

Borba za prestiž

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je Dačić bio agresivniji u ovom sukobu i nastupao je pre svega marketinški. Međutim, sagovornik napominje da je pozadina i zauzdavanje LJajića u podeli mesta u vlasti.
- Dačić je kuražniji i agresivniji u ovoj vladi jer mu je i težina veća. On zna da je sa tridesetak svojih poslanika neophodan za sprovođenje daljih reformi i eventualno menjanje Ustava. Dačićevo obraćanje LJajiću jeste bilo pre svega marketing, ali je između ostalog imalo za cilj i da se Rasimu oduzmu neki položaji po dubini. Kad ne možete direktno Vučića da pritegnete, napadnete bočno, preko njegovog partnera - objašnjava Anđelković.
Prema njegovoj oceni, Vučiću svakako ne odgovaraju ovakvi sukobi u Vladi jer zna da štetu od njih može imati samo on.
- Premijer će se maksimalno truditi da spreči svaki šum u Vladi. Građani svaki eventualni problem u Vladi stavljaju njemu na teret - kaže  sagovornik.
Kosku zbog koje su se pojedini članovi Vlade sukobili bacio je upravo počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić kad je izjavio da bivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević zaslužuje da dobije spomenik i ulicu u Beogradu.
Podsetimo, Ivica Dačić je pre tri dana žestoko napao LJajića zbog prozivki da želi da rehabilituje Miloševića. Lider socijalista zapretio je da će obnoviti zahtev za smenu LJajića jer je u čitulji Aliji Izetbegoviću napisao „dragi predsedniče“.
- Moj predsednik je barem bio Milošević - poručio je tada Dačić.

Drugi put na raport

Lider SDPS mu nije ostao dužan, rekavši da se ne stidi što je bio deo DOS, koji je smenio Slobodana Miloševića.
- Od moje politike niko nije stradao niti zaplakao. Hajde da vidimo šta su posledice moje, a šta njegove politike - odgovorio mu je LJajić.
Dačiću je ovo već drugo ribanje u poslednjih sedam dana, jer ga je Vučić na sednici Vlade 16. avgusta prekorio zbog izjave da Slobodanu Miloševiću treba da se podigne spomenik.
Vučić je rekao Dačiću da on ima pravo na svoje političke stavove, ali da sada nije vreme da se ta tema pokreće u medijima.

Poruka iz Zagreba  novi zahtev za Vučića 

Povodom mogućeg dolaska Vučića na Dubrovnik forum, šef hrvatske diplomatije u tehničkom mandatu Miro Kovač poručio je da „ako dolazi, neka ponese spisak hrvatskih državljana osumnjičenih za navodne ratne zločine“ za kojima je Srbija raspisala poternice.Upitan da li je hrvatski premijer Tihomir Orešković načinio dobar potez kad je srpskog premijera pozvao u Dubrovnik, Kovač je rekao:
- Premijer Orešković ga je pozvao kao i mnoge druge premijere, a on se prijavio tek juče, dve i po nedelje nakon isteka roka.
Vučić je izjavio da još nije odlučio da li će ići u Dubrovnik. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA