Najnovije

EUFRAT BI BIO CRVEN OD KRVI: Šta je Amerika želela da postigne napadom na SAA u Deir Ez Zoru (MAPA)

Udar američke koalicije po sirijskoj armiji kod Deir Ez-Zora bio je sračunat na to da se Damask onemogući da preuzme kontrolu nad granicom sa Irakom – izjavio je predstavnik sirijske opozicione grupe „Hmejmim” Tarek Ahmad.

Borci Islamske države (Foto: Jutjub)

Prema njgovim rečima, SAD žele da onemoguće vladine snage da napreduju na istoku zemlje da povrate kontrolu nad granicom sa Irakom koju je Islamska država poslednjih godina prelazila kao da ne postoji. Ahmad je čak uveren da Amerikanci žele da pomognu Islamskoj državi da preuzme kontrolu nad pograničnim sirijskim gradovima.

Kada ID odradi taj posao – onda bi bojovnici u tim gradovima bili zamenjeni vojnicima zemalja koje su u sastavu američke koalicije i pobunjenicima koji su pod kontrolom SAD. Namera Vašingtona je – naglašava Ahmad – da podeli Irak i Sriju i da od delova njihovih teritorija naprave tampon-zonu koju bi kontrolisale Sjedinjene Države i njihovi saveznici. Posebno zastrašuje činjenica da su Amerikanci bombardovali Sirijsku arapsku armiju na brdu DŽabal Thardeh koje je ključno za odbranu aerodroma na Deir Ez Zoru. Aerodrom je jedina veza opkoljenog grada sa ostatkom Sirije, a njegov pad ostavio bi vojsku i civile u gradu bez snabdevanja.

Pad ovog grada na Eufratu u ruke Islamske države izazvao bi do sada neviđenu klanicu imajući u vidu da branioci i civili nemaju gde da  pobegnu jer se oko njih nalazi na stotinu kilometara teritorije pod kontrolom terorista. Američki napad usledioje nakon informacija da Sirija prebacuje pojačanja u Deir Ez Zor kako bi se borila protiv boraca Islamske države. Teroristi su nakon napada osvojili brdo ali je  ono vraćeno u kontraofanzivi SAA o čemu više možete saznati OVDE. Izvor: Pravda/Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA