Najnovije

Zašto su Britanci sakrili neuspešno lansiranje rakete?

Američke vlasti su posavetovale Vladu Dejvida Kamerona da u tajnosti sačuva informacije o neuspešnom testiranju britanske balističke rakete.

Tereza Mej (Foto: Sinhua)

- Obamina administracija je zamolila administraciju Kamerona da to ne komentarišu. Verovatno, administracija SAD se brinula da takvi problemi mogu da nastanu i sa drugim raketama - rekao je izvor u vojsci Velike Britanije.
Britanska podmornica je uspešno dostavila i lansirala raketu, a „deo gde je stvar krenula loše je tehnologija SAD“, tvrdi izvor.
Verovatno je do automatskog samouništenja rakete došlo zbog kvara u sistemu predaje podataka koji ulaze u sistem navođenja „trident“. Samu raketu i blokove upravljanja proizvodi kompanija „Lokid Martin“ u američkoj državi Merilendu.
U ponedeljak je predstavnica britanske premijerke potvrdila da je Tereza Mej uoči stupanja na dužnost bila informisanja o neuspešnim testiranjima balističke rakete.
Mejova je naglasila da se kvarovi za vreme testiranja dešavaju, ali efikasnost britanskog nuklearnog kompleksa se ne dovodi u pitanje.
U junu prošle godine Velika Britanija je lansirala balističku raketu koja je promenila kurs i odletela prema američkoj obali. Ministarstvo odbrane je tada tvrdilo da je lansiranje bilo uspešno. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA