Najnovije

Oružane snage BiH na proslavi Dana Republike Srpske

Izgleda da Dan Republike, koji se u Srpskoj obilježava 9. januara, više ne može da protekne bez dizanja političkih tenzija i napetosti, uopšte. Kako prošle godine, kada je Ustavni sud BiH donio odluku o neustavnosti ovog praznika, što je bilo povod za referendumsko izjašnjavanje građana, tako i ove, kada je ta odluka definitivno stupila na snagu.

Predrag Ćeranić (Foto: Jutjub)

Piše: Predrag Ćeranić U Srpskoj su se potrudili da izbegnu sve pravne zamke koje je postavio ovaj sud, koji će vjerovatno biti predmet narednog izjašnjavanja građana, ali opet nije moglo bez peripetija. 
Stvari se komplikuju kada Ministarstvo odbrane BiH donosi odluku da pripadnici Oružanih snaga, koji su pozvani da učestvuju u svečanom defileu, koji se po prvi put održava u Banjoj Luci, ne mogu učestvovati već se poseglo za kompromisnih rješenjem – na proslavi će biti prisutan Vojni orkestar Oružanih snaga BiH. Trećem pješadijskom Republika Srpska puku nije dozvoljeno da se nađe u svečanoj povorci, a na ovu odluku predsjednik Srpske Dodik reagovao je žustro i rekao da mu nije potreban ni vojni orkestar.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, zagonetno je najavio rješenje, i najavio da će pripadnici Trećeg pešadijskog puka ipak prisustvovati obilježavanju Dana Republike Srpske. Pokazalo se da je rješenje u 40 pripadnika Oružanih snaga BiH koji će činiti Počasnu jedinicu, na koju Ivanić kao predsjedavajući Predsjedništva ima pravo da budu u njegovoj pratnji a što je u skladu sa Ustavom BiH. Tada je stupio na scenu NATO . 
Komandant NATO Štaba u BiH, brigadni general američke vojske Žizel Vilc, usprotivila se pravu na koje je polagao Ivanić i naglasila da nijedan pripadnik Oružanih snaga BiH, dakle ni Vojni orkestar OSBiH, ne može prisustvovati manifestaciji u Banjoj Luci jer su to „aktivnosti koje su u suprotnosti sa Opštim okvirnim sporazumom za mir“, te da bi to moglo biti shvaćeno kao kršenje Zakona o odbrani, što bi podrazumijevalo pokretanje disciplinskih mjera. Nastavila je s tumačenjem Ustava BiH i odluke Ustavnog suda, a sve je uobličila u pismo koje je NATO štab u Sarajevu uputio institucijama BiH. Vilcova je u zaštiti Dejtonskog sporazuma zvučala uvjerljivo upravo kao Izetbegović kad pokazuje brigu zbog porasta korupcije i kriminala u Republici Srpskoj, a mrzi ga da Srpskoj  ime izgovori.  
To je bio još jedan nezgrapan politički potez NATO na Balkanu, što je sve u Srpskoj podsjetilo na kombinatoriku Pedi Ešdauna koji je, kada nije imao ideju kako da natjera Srpsku da postupi po njegovoj želji, u pomoć zvao svog prijatelja Krisa Patena koji bi u Briselu to što je Ešdaun tražio uobličio, i u BiH poslao  kao zahtjev EU. Ali, ovog puta nije prošlo. Predsjedništvo BiH je ipak donijelo odluku da ispoštuje zahtjev predsjedavajućeg Ivanića i u Banja Luku uputi Treći pješadijski puk  i Vojni orkestar.
Šta je u svemu dobro? Što su odluku donijeli legitimni predstavnici koje su izabrali građani na izborima, a ne NATO ili OHR. Drugo, odluka je donesena u institucijama BiH a ne na sastancima famoznih petorki ili šestorki što je ranije preferirala međunarodna zajednica u BiH. Znači, može se naprijed. Ali bez stranaca. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA