Najnovije

POKUŠAJ KOPIRANJA RUSA: Ratna mornarica SAD uložila 119 miliona $ u modernizaciju „Tomahavk“-a

Američka ratna mornarica izdvojila je 119 miliona dolara za modernizaciju krstarećih raketa „Tomahavk“. Kako je njen vrh objavio: „Radi suprotstavljanja neprijateljskim ratnim flotama“.

Krstareća raketa "Tomahavk" (Foto: Jutjub)

U obrazloženju raspisanog tendera naglašava se da je usavršavanje raketnog arsenala neophodno zato što se vojno-pomorske snage SAD „sve češće suočavaju sa protivničkim raketama velikog dometa“.
U Pentagonu su procenili da to nije pretnja samo američkim ratnim brodovima, nego i da Sjedinjenim Državama „potencijalno može ograničiti pristup kritično važnim vojnim poprištima“.
Modernizacija je - kako se i moglo očekivati - poverena kompaniji Rautheon Missile Systems, koja sa Pentagonom sarađuje od 1950-ih godina.
Po uslovima tendera, prve modernizovane rakete „Tomahavk“ moraju se pojaviti najduže za četiri i po godine.
Ministarka Ratne mornarice SAD - Hezer Vilson - već je izjavila da će modernizovani „Tomahavci“ kao oružje „ovaploćivati strategiju obuzdavanja“.
Američka vojna industrija već je, inače, počela da radi na novoj strateškoj krstarećoj raketi koju će nositi avioni (vazduh-zemlja).
Ugovori su već potpisani sa kompanijama Lockhead Martin i Rautheon. I one su dobile rok od 4,5 godina. Svaka će Pentagonu ponuditi svoj projekat, a vojni vrh će izabrati jedan. Vrednost svakog ugovora je - 900 miliona dolara.
Približna vrednost celog posla je 10 milijardi dolara, mada Pentagon želi „samo“ 1.000 takvih raketa, sposobnih da nose nuklearne bombe.             
Osnovni zahtev obema kompanijama je: raketa mora probijati i najbolju PRO i imati domet oko 5.000 kilometara.
Nezvanično, Amerikanci imaju ambiciju da naprave krstareće rakete velikog dometa po uzoru na ruske H-101 i H-102 (verzija sa nuklearnom glavom).
Upravo te rakete je američki uticajni list National Interest nazvao „glavnom udarnom moći ruske avijacije“. Te rakete nose strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160. 
Pročitajte OVDE šta će sve srpski piloti vežbati sa ruskim na zajedničkoj vojnoj vežbi "BARS 2017". 
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zavirite u fabriku koja pravi krstareće rakete "Tomahavk".

Bonus video

Pogledajte kako X 101 dejstvuje po teroristima u Siriji.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA