Najnovije

ČEPURIN: Rusija uz Srbiju u sprečavanju stvaranja veštačke kosovske pseudodržave

Diplomatija je stara kao svet. U ovom ili onom obliku postojala je oduvek. Ruska diplomatija vodi svoje poreklo od bilateralnog ugovora „O miru i ljubavi“ 860. godine sa Vizantijskim carstvom, zahvaljujući čemu je Rusija prvi put dobila međunarodno priznanje. Desetog februara 1549. car Ivan Grozni uspostavio je Izaslanički resor kao posebnu ustanovu koja se bavila spoljnopolitičkim stvarima. Danas je naš rođendan.

Aleksandar Čepurin (Foto: Medija centar)

Piše: Aleksandar Čepurin U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije radio je čitav niz istaknutih diplomata. Jedan od njih je knez Aleksandar Gorčakov, koji je bio ministar od 1856. do 1882. godine. U najtežem periodu za Rusiju postigao je neverovatan uspeh.
Uzgred rečeno, najistaknutiji ministri inostranih poslova Rusije su radili dugo: Gorčakov – 25 godina, Georgij Čičerin – 12, Vjačeslav Molotov – 13, Andrej Gromiko – 28 godina. „Dugog veka“ je i sadašnji ministar Sergej Lavrov – radi četrnaestu godinu. Manje uspešni su odlazili već posle nekoliko meseci, na primer Lav Trocki. Interesantno je da ovo pravilo donekle važi i za srpsko-jugoslovensku diplomatiju: dva ministra  „dugog veka“ su Nikola Pašić i Koča Popović.
U ruskoj spoljnopolitičkoj službi radilo je više velikih pisaca i pesnika – Aleksandar Puškin, Aleksandar Gribojedov, Fjodor Tjutčev, Aleksej Tolstoj. I u Srbiji vidimo isto – Ivo Andrić, na primer, a uz njega Branislav Nušić, Miloš Crnjanski i drugi. Jedan od glavnih zadataka diplomate je – da piše kratko i jasno. To je dobra škola!
Ne znaju baš svi da je Sergej Lavrov autor više stihova i pesama. On i njegov srpski kolega dobro pevaju, ali ipak odvojeno.
Posebnost ruske diplomatije jeste u tome da njena reč ima značajnu težinu praktično u svim pitanjima međunarodnog života – od nuklearnog razoružanja do regionalnih i bilateralnih pitanja. To je velika odgovornost, a i dobra vežba za diplomate.
Od početka 19. veka predstavnici Rusije aktivno su pomagali oslobodilačkim pokretima balkanskih naroda. Sledeće godine slavimo 180. godišnjicu od dana uspostavljanja rusko-srpskih diplomatskih odnosa. Ruski konzuli su branili interese srpskog stanovništva od osmanskog bezakonja. Rusija je pružila ogromnu pomoć Beogradu tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Sovjetski Savez je održavao dobre odnose s Pokretom nesvrstanih i Beogradom kao liderom ovog pokreta. Srbija sa svoje strane uvek je bila zemlja s muškim karakterom, pouzdani partner.
Danas Rusija podržava Srbiju u sprečavanju trajnih pokušaja da se stvori veštačka kosovska pseudodržava, koja se pretvorila u rasadnik kriminaliteta, a proterala je iz pokrajine hiljade Srba. I ne obazire se baš na Brisel, što dokazuje bezočna opstrukcija sporazuma o uspostavljanju ZSO.
Cenimo nastojanje srpskog rukovodstva da dosledno razvija bilateralnu saradnju sa Rusijom. Podržavamo tesne kontakte s našim kolegama u MSP Srbije, koje vrlo poštujemo i cenimo. Ruske diplomate su zahvalne običnim Srbima na gestovima ljubavi i poštovanja, koje mi ovde osećamo na svakom koraku.
Siguran sam da dalje jačanje Rusije, njen energičan ekonomski razvoj, jesu velika šansa i prednost za Srbiju. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA