Najnovije

Varšavska inicijativa traži da NATO označi Rusiju za trajnu pretnju

VARŠAVA – Poljski vicepremijer i ministar odbrane Tomaš Šemonjak izjavio je tokom posete SAD da je Poljska za naredni samit NATO u Varšavi 2016. godine pripremila novu inicijativu, tražeći da NATO označi pogoršanje bezbednosti na istočnom krilu saveza prema Rusiji kao trajnu pretnju i da saveznici u skladu s tim povećaju svoju sposobnost „konvencionalnog zastrašivanja” i u pravcu istoka.

Tomaš Šemonjak (Foto: Jutjub)

Tomaš Šemonjak (Foto: Jutjub)

„NATO ne može da bude sputan u aktivnostima koje se tiču bezbednosti članica. Mislim da je oprez nekih evropskih saveznika tu preteran”, kazao je noćas Šemonjak na predavanju u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Vašingtonu.

Poljski ministar odbrane je u debati nakon predavanja odbio upozorenje da bi takva inicijativa Poljske, koju energično podržavaju baltičke republike - da NATO proširi i ojača baze u postkomunističkim članicama na istoku mogla da predstavljanja kršenje obećanja datog Rusiji 1997. godine da u novim članicama NATO, bivšim sovjetskim satelitima, neće biti razmeštene veće snage zapadnih saveznika.

„Rusija je prva prekršila dogovor sa NATO”, kazao je Šemonjak i dodao da se Varšavska inicijativa koja će biti predstavljena na samitu NATO iduće godine, zalaže za jačanje svih snaga, a ne samo snaga za hitne intervencije.

„Želimo da samit u Varšavi pokrene novu etapu strateške adaptacije NATO. Neophodna je izmena profila strukture NATO koja će omogućiti Alijansi da reaguje ne samo na nivou brigade (3.000 do 6.000 vojnika), već i divizije (5.000 do 15.000 vojnika) i korpusa (15.000 do 45.000). Nužno je jačanje sposobnosti konvencionalnog zastrašivanja”, kazao je Šemonjak, javlja poljska novinska agencija PAP.

„Treba priznati da pogoršanje bezbednosti, posebno na istočnom krilu NATO, ima trajni karakter i nužne su dalje promene kako bi se NATO bolje pripremio za takve situacije”, rekao je Šemonjak.

Pročitajte još:
POROŠENKO: Bojim se, mi smo u pravom ratu s Rusijom!
Suprotstavljanje ruskoj raketnoj pretnji preskupo za SAD

Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA