Najnovije

DODIK OSUO PO AMERICI: Srebrenica je američka podvala

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i zvaničnici RS, predstavnici grada Banjaluka i boračkih organizacija prisustvuju ceremoniji u Banjaluci u okviru koje će obići lokaciju na kojoj na kojoj se gradi centralno spomen-obeležje poginulim borcima vojske RS.
Dodik

Dodik

"Spomenik jeste i treba da bude oličenje našeg odnosa prema stradalim u prošlom ratu za našu slobodu a i da bude mesto našeg okupljanja", poručio je predsednik RS.

Dodik je naveo da će tražiti od MUP-a Republike Srpske da obezbede večitu stražu koja se mora postaviti i da bude posebna ceremonija pri predaji smena.

On je podsetio na činjenicu da je u prošlom veku izgubljeno pola srpske populacije, što govori da su Srbi stradalnički narod i da su meta, a da on, kao predsednik Republike može da posvedoči o nepravdi prema srpskom narodu i Srbiji.

"Ključna reč srpske istorije je sloboda, za koju se ginulo, davalo i nije oklevalo. Činjenica da je 34.000 Srba stradalo u proteklom ratu govori da su narativi koji su stvoreni o građanskom ratu bili lažni. Zapad je na lažima napravio svoj politički pristup prema Srbima", rekao je Dodik i predočio da će na stubovima spomen-obeležja biti i imena Bošnjaka i Hrvata koji su bili pripadnici VRS.

On je pozvao Srbe da se okupe oko ideje koja se zove srpski nacionalni interes, navodeći kako čitav svijet propada koji je eliminisao nacionalni identitet.

Napomenuo je i da će Vlada Srpske izdvojiti ozbiljan novac za Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, koji će graditi sa Srbijom.

"To će koštati više od 100 miliona evra i to će biti monument koji će imati važno mjesto. Nemojte da vas navuku na priče da upoređujete Srebrenicu i Jasenovac, to baš oni hoće, a to je neuporedivo", rekao je Dodik.

Rezolucija o Srebrenici će podeliti BiH

Predsednik RS se u svom govoru osvrnuo i na aktuelnu situaciju i rekao da gotovo sa sigurnošću može da kaže da politički predstavnici država u UN, iza kojih stoji 5,5 milijardi ljudi, neće podržati rezoluciju o Srebrenici, kao i da će ta rezolucija "trajno podeliti BiH", ukoliko bude usvojena, upitavši šta raditi sa onima koji misle da su Srbi genocidni.

"Mi smo pripadnici i potomci jednog svetlog, hrabrog, srpskog naroda koji je izdržao ono što nijedan drugi narod ovde nije", rekao je Dodik u Banjaluci, prenela je Srna.

On je naglasio da je izabran da brani identitet srpskog naroda, da je izabran da ne ćuti već da govori.

"To što ćeš ti nama ovde obezbediti da u školskim programima napišemo to što vi hoćete, to samo može da bude vaš pusti san i ozbiljan nesporazum. Ne samo politički, nego istorijski, a onda znači i nacionalni nesporazum", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Srebrenica "podvala", napomenuvši da se zločin desio od 11. do 18. jula, a onda su u to "utrpali" sve što su mogli i one koji su ranije poginuli, i one koji su poginuli u Zenici, a, kako je naveo, stavili su i žive ljude.

"To govori da je bila podvala, od početka smišljena jer je trebalo Americi, nekim drugima da pravdaju svoje bombardovanje, svoje rano priznanje BiH", rekao je Dodik.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA