Najnovije

NOVOGOVOR: Robija do 3 godine ako ne kažete „vatrogaskinja“! Režim nezakonito skupio potpise!

Od 20. maja stupile su na snagu kaznene odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti i treba da počne kažnjavanje, što, moram da priznam ne postoji nigde osim u Srbiji, izjavila je advokat i narodni poslanik grupe „Mi snaga naroda“ Jelena Pavlović, prilikom gostovanja na kanalu Pravi odgovor, govoreći na temu paprenih novčanih i zatvorskih kazni do tri godine za nekorišćenje rodno senzitivnog govora.

Ona je primetila da U Hrvatskoj dosta češće kažu „advokatica“, ali da kod njih nema kažnjavanja.

- Dobra vest je što još nema pravilnika, nisu doneti podzakonski akti za sprovođenje ovog zakona. Ne postoji još nikakvi rečnici tog novogovora, a pitanje je da li će i postojati. Da li će se reći advokat ili advokatica, govornik ili govornica, trener ili trenerka ili trenerica i ne znam šta još, vatrogaskinja, to apsolutno nema veze sa pravima žena. Ako hoćete da pomognete ženama, onda, na primer, svaka majka koja rodi treće dete treba da dobije nacionalnu penziju – istakla je ona.

Govoreći o smeni režima, konstatovala je da te promene ne mogu lako da krenu sa vrha, već moraju prvo da idu sa lokala.

- I to je lukavstvo vladajuće stranke i jedna nedopuštena naivnost opozicije da se lokalni izbori raspišu na ovaj način da se uvede jedna nemogućnost da se sakupe potpisi birača da izađu na ove izbore – istakla je ona, govoreći o menjanju izbornih zakona tokom izbornog procesa.

Pavlovićeva je optužila režim da je nezakonito skupio potpise.

- Siguran sam da nisu fizički sakupljali potpise, oni imaju svoje baze podataka, imaju odštampane lične karte... To kako oni rade, nikom nije dopušteno, a nije ni zakonito. Kako oni mogu u jednom danu da sakupe potpise koje ne može niko drugi? – upitala je.

Što se većine ostalih lista tiče, ona je izrazila uverenje da direktno Aleksandar Vučić odlučuje ko će izaći na izbore, a ko neće.

Pavlovićeva je govorila i o slučaju advokata Milana Bosike, čiji je branilac, budući da je, zbog uspeha vraćanja troje dece Ani Mihaljici, Bosika izložen neviđenom progonu, paprenim novčanim kaznama i pretnjom brisanjem iz Advokatske komore Čačka. Ona je iznela da je Jelena Zorić, direktorka Centra za socijalni rad, koja je i prijavljivala Bosiku advokatskoj komori, došla na suđenje u Čačak, ali kad je izbačena napolje jer kao svedok ne može da prisustvuje postupku, učinila je nešto nečuveno. Šta je to bilo, saznajte u emisiji na kanalu Pravi odgovor.

HAOS U HARKOVU: LJudi napali vojnike, kreće pobuna i biće sve jača

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA