Najnovije

NOVI VELIKI IZAZOV ZA VLAST: Bitka za Beograd!

Izbori u Beogradu biće prvi sledeći veliki izazov i za vlast i za opoziciju, ali i realan pokazatelj odnosa snaga na političkoj sceni.

Beograd (Foto: Jutjub)

Ko će biti kandidat Srpske napredne stranke? Kako će izgledati pokret koji osniva drugoplasirani na predsedničkim izborima Saša Janković i ko će ispred te organizacije biti kandidat za prvog čoveka prestonice? Kakvi su planovi Demokratske stranke za Beograd, nakon što je na predsedničkim izborima podržala Jankovića? Da li će predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić definitivno trčati i trku za grad? Hoće li biti nekih iznenađenja? Sve su ovo pitanja na koja ćemo definitivan odgovor dobiti sledeće godine, za kada je zakazano prvo naredno odmeravanje snaga na političkoj sceni Srbije. Novoizabrani predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da je Siniša Mali najbolji gradonačelnik, ali da on neće biti kandidat za gradonačelnika sledeće godine, jer mora da plati cenu zbog svojih postupaka. Neposredno pred predsedničke izbore na pitanje hoće li Nikola Selaković biti novi premijer, Vučić je odgovorio da on ima znatan uticaj i ugled u SNS, ali da "uskoro imamo gradske i mnoge druge izbore, ko zna šta će sve biti". U svakom slučaju, Vučić će morati da nađe snažnog kandidata koji će moći da se suprotstavi jakoj konkurenciji. O tome kako će socijalisti nastupiti na beogradskim izborima, samostalno ili na listi sa naprednjacima, još nije bilo reči. Aleksandar Šapić je zasad jedini najavio da će se kandidovati za gradonačelnika, ali da neće biti na listi nijedne stranke. - Na gradske izbore ću izaći po istom principu kako sam izašao i na Novom Beogradu. Kandidovaću se sa lokalnim temama, rezultatima i planovima. Namera mi je da ljudi za mene glasaju na osnovu moga rada, a ne na osnovu toga koga podržavam ili kome se priklanjam - izjavio je Šapić. Da bi kapitalizovao rezultat koji je ostvario na predsedničkim izborima, Janković će morati da ponovi i popravi isto i sledeće godine. Rezultati koje je nedavno ostvario u Beogradu daju mu odličnu polaznu osnovu. Demokratska stranka već je krenula u pripreme za beogradske izbore, potvrdio je Dragan Šutanovac. Kako smo uspeli da saznamo, opštinski odbori su u pripravnosti, podižu se kapaciteti, kontaktira sa članstvom i aktivistima. - U DS ima više kandidata koji bi mogli uspešno da obavljaju funkciju gradonačelnika, ali smo spremni i na dogovor i pravljenje šireg fronta u kom bismo bili tačka okupljanja. Ukoliko ga budemo pravili sa Jankovićem ili bilo kojom drugom opcijom, ovog puta uslov će biti da DS bude na čelu kampanje i mnogo vidljivija nego što je slučaj bio na predsedničkim izborima - navodi izvor iz vrha DS. Namera lidera DJB Saše Radulovića od početka je bila da se kandiduje za gradonačelnika, a koliko će na to uticati slab rezultat na predsedničkim izborima i hoće li promeniti planove, videćemo. Kandidat bi mogao da bude i Beli Preletačević, koji je na predsedničkim izborima ostvario odličan rezultat.

Đilasov povratak?

Poslednjih meseci se sve češće može čuti da povratak na političku scenu, i to baš kroz trku za gradonačelnika, planira Dragan Đilas. Bivši prvi čovek Beograda i lider DS nedavno se posle višegodišnje pauze vratio na Tviter, gde je podržao studentske proteste. Mnogi su povratak na društvene mreže prokomentarisali kao mogućnost najave povratka i u politiku. Pročitajte OVDE gde danas počinje protestni skup. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA