Najnovije

ID ZAROBILA 2.000 HAMERA: Američko oružje vredno milijrdu dolara u rukama terorista! Smeje im se ceo svet – pogledajte ovu bruku! (VIDEO)

Američka vojska nije uspela da, u deklasifikovanoj državnoj reviziji, pruži odgovarajuće objašnjenje šta se desilo sa naoružanjem vrednim milijardu dolara koje se prenosilo u Irak i Kuvajt.

Lako do oružja (Foto: JuTjub)

- Ova revizija nam pruža zabrinjavajući uvid u očigledno falični sistem američke vojske za kontrolu i praćenje naoružanja vrednog milijarde dolara koje se dostavlja u veoma nasilan i rizičan region, rekao je Patrik Vilken, istraživač na temu ljudskih prava i kontrole naoružanja za organizaciju Amnesti internešenal. Snimak: Reportaža RT-a o 2.300 američkih vozila koje su zarobili teroristi u Iraku: Organizacija je do ovih saznanja došla preko zakona o slobodi informacija, koji omogućva da se od države traži puštanje tajnih dokumeta u javnost posle određenog vremena, prenose američki mediji. Snimak: Prilog info službe ID-a - Amaka, o američkoj pošiljci oružja padobranima 1:  Dokumenta do kojih je organizacija došla govore da su se dogodili ozbiljni propusti u periodu dok je oružje bilo u posedstvu iračke vojske, što je dovelo do toga da je oružje proizvedeno u Americi, "potencijalno otišlo u ruke militantnih grupa koje se optužuju za gnusne zločine protiv čovečanstva poput Islamske države". Snimak: Prilog info službe ID-a o američkoj pošiljci oružja padobranima 2 (snimak radi):  Kao odgovor na reviziju, Američka vojska je objavila da će povećati napore da se čvršće kontrolišu kanali transporta i prevoza naoružanja prema Iraku. Revizija američkog ministarstva odbrane 2016. godine pokazala je da ministarstvo "nije vodilo tačnu i blagovremenu evidenciju o količini i lokaciji oružja koje se slilo u region kao pomoć Iračkoj vojsci u borbi protiv militanta ID-a". Snimak: NATO general priznaje - ID je pronašao "izgubljeno" oružje: A u reviziji 2015. dodine dokazalo se da je iračka vojska bila još gora u evidentiranju oružja, što je dovodilo do toga da nekad čak ni ne znaju šta im se tačno nalazi u inventaru u hangarima i da su ostavljali opremu na otvorenom. Prilog InfoVorsa: Otvoreno priznanje SAD-a o finansiranju Islamske države Vilken dodaje da je od ključne važnosti pratiti tok prenosa oružja, jer jedna falična tačka u lancu isporuke može dovesti do toga da ono završi u pogrešnim rukama. Putin jasno i glasno: Evo ko je stvorio Islamsku državu U međuvremenu, Pentagon je svojoj vojsci dostavio račun za gorivo u iznosu od 6 milijardi dolara koji se nagomilao u vojnim akcijama u poslednjih sedam godina. Kako se navodi, te resurse Pentagon će peusmeriti na odbrambene projekte koji do sada nisu dobijali dovoljno finansijske podrške,prenosi Vašington Post. Kako su se američki specijalci obrukali u Jemenu, gde su ih dočekale plemenske snage, pročitajte OVDE.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA