Najnovije

VUČIĆ SA ŠREDEROM, IVANOVIM, KAHRAMANOM: Evo šta Srbija očekuje od Nemačke, Makedonije i Turske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je dan susretima sa visokim predstvavnicima država koji su sinoć prisustvovali svečanosti povodom inauguracije.

Vučić sa Šrederom, Ivanovim, Kahramanom (Foto: predsednik.rs, Pravda)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa bivšim kancelarom Savezne Republike Nemačke Gerhardom Šrederom, koji u Beogradu boravi kao specijalni izaslanik kancelarke Angele Merkel. Dvojica sagovornika razmatrali su geopolitičku situaciju, ekonomske reforme u Srbiji i evropske integracije regiona Zapadnog Balkana. Predsednik Vučić zahvalio je Gerhardu Šrederu na prisustvu svečanoj ceremoniji, istakavši da slanjem tako visokog predstavnika Nemačka pokazuje svoje interesovanje kako za Srbiju, tako i za čitav region, saopšteno je iz Kancelarije predsednika republike. - Veoma je važno da Nemačka, kao vodeća zemlja Evropske unije, podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evropsku porodicu, istakao je predsednik Vučić.


Foto: predsednik.rs Dvojica sagovornika saglasila su se da je neophodno raditi na jačanju ekonomskih veza zemalja regiona, jer samo ekonomski jake zemlje poseduju politički značaj i moć. Gerhard Šreder istakao je da je veoma značajno prisustvo svih lidera iz regiona juče u Beogradu, jer je to signal da će jačanjem političkih i ekonomskih veza biti moguće održati stabilnost Zapadnog Balkana. Sastanku je prisustvovao i ambasador Savezne Republike Nemačke, Aksel Ditman.

Bolja budućnost s turcima

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros u vili Mir sa predsednikom narodne skupštine Republike Turske Ismailom Kahramanom, kome se zahvalio na dolasku zamolivši ga da zahvalnost prenese i predsedniku Erdoganu, jer je slanje tako visokog predstavnika dobar signal za jačanje međusobnih odnosa dve zemlje. Predsednik Vučić istakao je da odnosi idu uzlaznom linijom i mogu biti mnogo bolji u budućnosti. On je naglasio da su Srbija i Turska značajno unapredile ekonomske, a u političkim odnosima sve je više razumevanja. On je istakao i važnost saradnje dva parlamenta.


Foto: predsednik.rs Predsednik skupštine Kahraman čestitao je predsedniku Vučiću na dobijenim izborima i pozvao ga da prisustvuje svetskom forumu o nafti koji se u julu mesecu održava u Istanbulu. On je takođe istakao da Turska strana priprema posetu predsednika Erdogana Srbiji. - Srbija je za kako za Tursku, tako i za čitav region, veoma važna zemlja. Želimo da razvijamo naše ekonomske odnose i da što veći broj turskih biznismena investira u vašoj zemlji, naglasio je Kahraman i dodao da je veliko interesovanje turske poslovne zajednice za investiranje u Srbiji, pogotovu u oblasti infrastrukture. On je predsedniku Vučiću zahvalio na ličnoj podršci turskim investitorima.

Neophodno jačanje saradnje sa Skopljem

Predsednik Vučić sastao se danas sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim sa kojim je razgovarao o odnosu dve zemlje, situaciji u regionu i evropskim integracijama. Predsednik Vučić zahvalio je makedonskom kolegi što je prisustvom na svečanoj ceremoniji u Beogradu potvrdio dobre odnose dve zemlje i naglasio važnost što češćih susreta na visokom nivou koji doprinose relaksiranju odnosa dva naroda. On je istakao da je neophodno jačati i trgovinsku razmenu dve zemlje, kao i ekonomske veze, saradnju u oblasti kulture i sporta.


Foto: predsednik.rs Predsednik Ivanov naglasio je da je za Makedoniju Srbija važan trgovinski partner i da bi bilo značajno razmatrati saradnju na energetskom pozvezivanju, ali i unapređenju drumskog i železničkog saobraćaja, koristeći pri tom mogućnosti koje pruža format Kina-CIEZ (Kina i zemlje centralne i istočne Evrope). Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, koji je predsedniku Vučiću preneo čestitke premijera Zajeva i makedonske vlade. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako su Hrvati i njihova predsednica doživeli Vučićevu "inauguraciju"
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA