Najnovije

PARANOJA OD "ISKANDERA": I Šveđani podlegli pritisku!

Vojska Švedske namerava da zameni stare sisteme protivvazdušne odbrane. Kao razlog, navodi se potencijalna opasnost koju predstavlja rusko oružje u Kalinjingradu. Jedna od opcija za Švedsku je američki sistem „patriot“.

"Iskander" (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Švedske snage za protivvazdušnu odbranu trenutno imaju „Rajteonove“ sisteme „mim-23 houk“ (jastreb) a oni će verovatno biti zamenjeni.
- Iako je moguće modifikovati ili unaprediti stare sisteme, postoji limit. U tom smislu, možemo se saglasiti da 'jastreb' postaje star - rekao je portparol švedskih PVO snaga Karl Sjorstrand.
Dodao je da švedske snage moraju da budu sposobne da odbrane zemlju od svih mogućih pretnji, u koje ne spadaju samo avioni.
- Na primer, postoje balistički projektili. Rakete 'iskander' su stacionirane u Kalinjigradu. One predstavljaju potencijalnu pretnju Gotlandu i našoj prestonici. U tom slučaju potreban je bolji sistem od 'jastreba - objasnio je Sjorstrand.
Sistem „iskander-M“ uveden je u rusku vojsku 2013. godine i ima domet do 500 kilometara. Ove godine, vojska je premestila rakete u Kalinjingrad, koji je u „sendviču“ između članica NATO-a Poljske i Litvanije. Ministar odbrane je rekao da je relokacija bila neophodna kako bi se suprotstavili masovnom gomilanju NATO snaga na ruskim granicama.
Zvaničnici poručuju da je u ovom trenutku ključno za Švedsku da modernizuje PVO sisteme. Moguće opcije su američki „mim-104 patriot" kao i francusko-italijanski SAMP/T, sistem srednjeg dometa.
- Sigurno će to biti neki od skupljih sistema, ali neće biti tako skup kao što je 'gripen' - rekao je menadžer vojnih programa Joakim Levin, aludirajući na avion "jas 39 gripen“, višenamenski lovac koga proizvodi kompanija „Sab“.
U svakom slučaju, biće potrebno vreme da se novi sistemi isporuče i spreme za operativnu upotrebu. Švedska vojska će morati i da obuči ljude za rukovanje novim sistemom.
- Naš cilj je da prve isporuke stignu do 2020. godine - rekao je Levin.
„Mim-23" je PVO sistem srednjeg dometa originalno namenjen za dejstvo protiv aviona koji lete na srednjim i nižim visinama. Tokom vremena, imao je modernizacije koje su uključivale mogućnost dejstva protiv raketa kao i nadogradnju radara. Pogledajte OVDE kako je Šreder "zavoleo" Rusiju. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je izgledalo ispaljivanje "Iskandera" u sklopu vojne vežbe na Dalekom Istoku:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA