Najnovije

Evo zašto je Srpsko-ruskom centru u Nišu potreban diplomatski status

Direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Bojan Glamočanin izjavio je danas da je dobijanje diplomatskog statusa tog centra najbitnije zbog finansija, jer bi se novac, koji sada odlazi na plaćanje poreza na opremu, mogao uložiti u kupovinu nove opreme.

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu (Foto: Jutjub)

On je za TV „Pink“ objasnio da je Centar, kada dobije opremu, dužan da plati deo carine i poreze, a ako bi dobio tu privilegiju diplomatskog statusa, onda bi taj višak novca koji bi ostao od plaćanja carine i poreza mogao da uloži u kupovinu opreme.
Rusija, kaže, i dalje u tome hoće da nam pomogne.
„Postoji oprema koju smo tražili od njih, ništa nije špijunsko“, kaže Glamočanin i navodi da je danas stigao kamion opreme, kao dopuna zaliha u magacinima Centra. 
„Ako su agregati, kreveti, ćebad i slična oprema — špijunska oprema, onda jeste. To su dopune zaliha Centra“, rekao je Glamočanin. 
Trenutno u Centru u Nišu, kako je naveo, ima oko 20 ljudi, uključujući vozače, prevodioce. 
„Što se tiče Rusa, imamo četiri spasioca i kolegu Vjačeslava Vlasenka, broj pet, taj famozni broj koji se pominje i zbog čega je problem da mi dobijemo diplomatski status“, naveo je Glamočanin. 
Upitan zašto se Centar doživljava kao negativno mesto, Glamočanin je rekao da pored softvera koji pomaže u iznalaženju rešenja za svaku vanrednu situaciju, poput poplava, Centar može brzo da reaguje u svakoj vanrednoj situaciji, što se dosad, kaže, pokazalo već nekoliko puta, ne samo na teritoriji Srbije već i na teritoriji država balkanskog regiona. 
„O tome se nije mnogo pričalo. Centar je pružao pomoć i Albaniji i Sloveniji i BiH. Možda smo i zbog te brzine reagovanja smo trn u oku Evropskoj uniji“, kaže Glamočanin.
Vrata Centra, rekao je Glamočanin, otvorena su za sve, a kroz svaki njegov deo su prošle i diplomate i mediji, i u njemu nema ničeg vojnog niti špijunskog. 
Koordinator Srpsko-ruskog centra u Nišu Vjačeslav Vlasenko rekao je za „Pink“ da je taj centar humanitarni i da nema nikakve veze sa špijunskim aktivnostima. 
Ocenio je da je dobro što je posle tri godine prvi put neko od predstavnika Ambasade SAD bio u Centru, te što je odmah nakon toga usledila poseta tri vojna atašea iz ambasada Švajcarske, Austrije i Poljske. 
Pročitajte OVDE šta je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao o vojnim vežbama sa Rusijom i statusu Humanitarnog centra u Nišu.
Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srpsko-ruski humanitarni centar osnovan je 25. aprila 2012. u Nišu na osnovu sporazuma vlada Republike Srbije i Ruske Federacije. Delatnost centra je humanitarno reagovanje u vanrednim situacijama, sprečavanje i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda i tehnogenih havarija u Srbiji i drugim državama balkanskog regiona.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA