Najnovije

HUKA MOTORA, STRUGANJE GUSENICA I EKSPLOZIJE TOPOVA: Tenkisti Srbije završili prvu trku na Vojnim igrama! (FOTO/VIDEO)

Tenkisti Srbije završili su prvu trku grupnog dela takmičenja na 3. Međunarodnim vojnim igrama.

Tenkovski biatlon 2017 (Foto: mil.ru)

Tenkisti Vojske Srbije završili su svoju prvu trku na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji rezultatom koji je slabiji od očekivanog, ali nije presudan. Naspram sebe Srbi su imali ekipe Kirgizije i Rusije, inače apsolutnog pobednika na svim dosadašnjim takmičenjima Tenkovskog biatlona. Danas se takmičila naša prva posada, a u ovoj fazi takmičenja predstoje nam još dve individualne trke. Nakon što se zbroje rezultati trka sve tri posade, dobićemo konačan rezultat koji će dati odgovor na pitanje kojih 12 zemalja ide u polufinale.

Druga posada Vojske Srbije takmičiće se u utorak, 1. avgusta, a naši tenkisti se nadaju ulasku u polufinale. Na Tenkovskom biatlonu učestvuje 57 ekipa iz 19 zemalja. Ekipe Laosa i Ugande učestvuju prvi put. U dosadašnjem delu takmičenja najbolji rezultat postigla je Rusija, druga je Kina. Kinezi, Belorusi i Indijci su jedine tri reprezentacije koje su dovezle svoju tehniku, dok se sve druge vojske takmiče na ruskim tenkovima T-72 B3. Trka je održana na vojnom poligonu Alabino u blizini Moskve, a sastojala se od ispita veštine, brzine i preciznosti gađanja.

Staza je dugačka 10,5 kilometara, voze se dva i po kruga, a ekipe treba da za što kraće vreme reše složene zadatke: savladaju manevarsko zemljište tzv. „zmiju“, popune obrtni transporter, gađaju topom, pređu vodenu prepreku, savladaju brdo, prođu kroz zadimljeni prostor i protivtenkovski rov, pređu betonski most, „češalj“ i minsko polje, savladaju kosi nagib, pređu eskarpu (vertikalni zid visine 90 cm) i gađaju u mete mitraljezima PKT i NSV. Dok traju trke, raspoloženje na tribinama se menja — od potpunog muka do burnog navijanja, a navijačku atmosferu dopunjuje huka motora, bučno struganje gusenica o stazu i eksplozije topovskih projektila. Pogledajte trku prve grupe koja je danas vozila svoju prvu trku na Alabinu: Takmičenja u okviru 3. Međunarodnih vojnih igara startovala su u subotu na poligonu Alabino, ali se nadmetanja istovremeno odvijaju na 21 poligonu, u 28 vojnih disciplina i u pet zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Kazahstanu i Kini, a takođe i u akvatoriji tri mora — Crnog, Kaspijskog i Japanskog. Čak i NATO ima svog predstavnika na igrama - Grčku. Vojsku Srbije, osim tenkista, predstavljaju i vojni kuvari, u disciplini „Poljska kuhinja“. Prema propozicijama, prva faza „Poljske kuhinje“ je takmičenje iz vatrene osposobljenosti. Naše kuvare sutra očekuje probno gađanje iz automatske puške AK-74 kalibra 5,45 milimetara, koju srpska vojska ne koristi, a kojom će se vojnici služiti u toj fazi takmičenja. Prvi takmičarski dan za naše kuvare je 1. avgust, a megdan će podeliti sa Rusijom, Belorusijom, Izraelom, Azerbejdžanom i Mongolijom. Nakon takmičenja na strelištu, kuvari i pekari će se „preseliti“ na svoj teren — u poljsku kuhinju, gde ih očekuje takmičenje u pripremanju hrane i pečenju pekarskih proizvoda. Međunarodne vojne igre trajaće do 12. avgusta, kada će biti održano i finale Tenkovskog biatlona. Trenutno je u toku trka druge grupe, koju možete da pratite uživo: Nakon svečanog otvaranja, ministar odbrane RF Sergej Šojgu obišao je štandove učesnika Međunarodnih vojnih igara, a najduže se zadržao na srpskom štndu. O čemu je Šijgu razgovarao sa Srbima i šta je naručio od naših kuvara, pročitajte OVDE. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA