Najnovije

RASKOL ARAPA I KURDA: Prosaudijske "Elitne snage" i SSA napustile bitku za Raku, saveznici SAD ostaju sami!

Izveštaj Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOLJP) navodi da se nekoliko arapskih jedinica iz Slobodne sirijske armije (SSA) povuklo iz bitke kod Rake nakon neslaganja sa Sirijskim demokratskim snagama (SDS).
Prema izveštaju, među onima koji se povlače su i "Elitne snage" koje prate lidera sirijske opozicije Ahmeda DŽarbu i smatra se da su među malobrojnim grupama sa podrškom Saudijske Arabije.
Prema SOLJP-u, "Elitne snage" su povukle svoje borce iz okruga Al-Mašbal i Al-Sina, te područja Bab Bagdad i Stara Raka u gradu Raka u područje Al-Hamrat na istočnoj obali Rake. Međutim, u toku su pregovori između "Elitnih snaga" i SDS-a da se vrate u borbu.
S druge strane, izvori SDS tvrde da je frakcija isključena iz bitke zbog lošeg ponašanja boraca na frontu i povlačenja sa nekih "strateških tačaka" na frontovima sa ID. SDS takođe tvrdi da su "Elitne Snage" pokušale da se predstave kao frakcija jednaka SDS-u, što potvrđuje da SDS ima za cilj da održi Raku pod kurdskim uticajem.
Prema SOLJP-u, u ratu za Raku ubijeno je 117 boraca SDS, dok su "Elitne snage" izgubile samo dva borca. Vredi napomenuti da su kurdske snage i dalje većinski uključene u operaciju oko Rake, suprotno onome što promovišu mejnstrim mediji i rukovodstvo koalicije pod vođstvom SAD. Ovo ukazuje na mogućnost problema između Arapa i Kurda u gradu Raka u budućnosti. Sirijske snage pokrenule napad prema Golanskoj visoravni, pogledajte OVDE snimak.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bitka za Raku - ID koristi civile kao živi štit
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA