Najnovije

ZASTRAŠUJUĆA MOĆ RUSKE VOJSKE: Stiže još jedno super oružje Su-35S sa novom opremom (VIDEO)

Su-35S je postigao veliki uspeh na oštrim testovima u vazduhoplovnoj bazi Kubinka. Najavljeni su planovi da ove godine unaprede flotu ratnih aviona Suhoj Su-35S Flanker-E na osnovu iskustva stečenog u Siriji. Ovaj avion je u zapadnoj štampi već dobio epitet najsmrtonosnijeg aviona svetu.

Su 35 (Foto: Suhoj)

Su-35S je višenamenski vazdušni superiorni borac napredne sposobnosti generacije 4++ razvijen od Su-27. Opremljen je novom avionikom, modernim radarom i naprednim motorima, i poznat je po neverovatnoj sposobnosti manevrisanja koja prevazilazi sve rivale u svojoj klasi.
Avion može izvesti neverovatne trikove bez usporavanja. On može izvesti niz misija koje se kreću od suzbijanja neprijateljskih vazdušnih odbrana do vazdušne superiornosti. Može se pohvaliti visokom sposobnošću manevrisanja (+9g) sa visokim uglom napada, i opremljen je oružanim sistemima visokih sposobnosti koji doprinose izuzetnoj borbenoj sposobnosti aviona.
Su-35 je težak 18.400 kg i ima maksimalnnu težinu poletanja od 34.500 kg. NJegov plafon je 20.000 metara. Radni vek mu je 6.000 sati ili 30 godina. Maksimalna brzina je 2.390 km/č ili 2,25 Maha. Maksimalni opseg je od 3.600 km bez spoljašnjih rezervoara za gorivo i 4.500 km sa spoljašnjim rezervoarima za gorivo. Sa svojim dugačkim nogama i velikom brzinom, Su-35S lako prevazilazi svakog zapadnog borca.
Avion ima 12 mesta za nošenje spoljnog oružja i skladišta. Svako krilo ima četiri mesta – jedno na vrhu krila i tri stanice ispod krila. Dva mesta se nalaze na donjoj strani trupa i po jedno ispod svakog motora. Komplet oružje ovog aviona uključuje širok spektar raketa vazduh-zemlja i protivbrodnih raketa, uključujući i tipove dugog dometa. Avion može biti naoružan nizom vođenih bombi i raketa. Opterećenje naoružanja je 8.000 tona. 30 mm GSh-30-1 mitraljez je ugrađen na desno krilo sa 150 komada municije.
Sofisticirani sistem upravljanja radarskim kontrolnim sistemom Irbis-E omogućava avionu da otkrije mete na rastojanjima i do 400 kilometara. Istovremeno može pratiti do četiri cilja na zemlji ili do 30 ciljeva u vazduhu, kao i da istovremeno angažuje i do osam vazdušnih ciljeva. Radar ima mogućnost identifikacije prijatelja ili neprijatelja  za vazdušne i pomorske objekte, i sposoban je da identifikuje klasu i vrstu vazdušnih meta i može snimati fotografije zemlje. Irbis-E je najmoćniji radarski kontrolni sistem u poređenju sa najboljim najsavremenijim međunarodnim dizajnom, i ispred većine američkih i evropskih aktivnih i pasivnih radara.
Elektronski sistem za elektronsko ratovanje "Khibiny-M“ uključuje radarski upozoravajući sistem, ometač radara, kooperativni radarski sistem za ometanje i sistem za upozorenje o približavanju raketa sistem upozorenja za lasere. Relativno mali kontejner u obliku torpeda je montiran na krilima aviona kako bi bio imun na sva moderna sredstva odbrane i neprijateljske borce.
OLS-35 IRST infracrveni sistem za nadgledanje i kontrolu vatre uključuje infracrveni senzor, laserski daljinomer, obeleživač mete i televizijsku kameru. Preciznost laserskog daljinometra je 5m kružne verovatnoće greške, do maksimalnog dometa od 20 km protiv vazdušnih meta i 30 km protiv kopnenih meta.
Pilotska kabina ima centralni kontrolni stup i opremljen je sedištem Zvezda K-36D-3,5E koje omogućava pilotu da se izbaci nultom brzinom i na nultoj visini. Kabina je opremljena sa dva MFI-35 displeja sa tečnim kristalima visoke rezolucije 230mm x 305mm sa višefunkcijskom kontrolnom pločom i IKSh-1M displejom sa širokim 20O x 30O vidnim poljem. Pilot ima dva VHF/UHF šifrovana sistema radio komunikacije i sistem za zaštitu podataka vojnih veza između aviona eskadrile i izmeu aviona i kontrole na zemlji. Navigacioni sistem se zasniva na displeju sa digitalnim mapama sa inertnim navigacionim sistemom i sistemom globalnog pozicioniranja.
Čvrsti, lagani, kompozitni materijali su korišćeni za nestrukturne predmete kao što su radarske kupole, prednji točak, vrata i zakrilci. Neke od struktura trupa su izrađene od ugljeničnih vlakana i aluminijumske litijumske legure.
Su-35 je opremljen sa dva AL-41F1S turbo motora sa naknadnim sagorevanjem i kontrolisanim vektorskim potiskom. Prednji delovi njegovih Saturn AL-41F1S se mogu nezavisno usmeriti u različitim pravcima u letu kako bi pomogli avionu u kretanju. Kao rezultat toga, Su-35 može postići vrlo visoke uglove napada, pomerajući se u jednom pravcu dok je njegov prednji deo usmeren na drugi.
To omogućava avionu da lakše istrenira svoje oružje za izbegavanje mete i sprovođenje manevara. Kontrolni vektorski potisak aviona Su-35 je prilično sposoban za okret i zavaravanje neprijateljskih raketa. Avion je sposoban za neverovatne manevre koji se ponekad protive zakonima fizike.
Za punjenje goriva tokom leta, avion je opremljen sondom za punjenje goriva na levoj strani prednjeg dela. Dva spoljna rezervoara za gorivo tipa PTB-2000 obezbeđuju dodatnih 4.000 litara goriva.
Avon je raspoređen u Siriji početkom februara kako bi pokazao svoje jedinstvene mogućnosti. Nešnel interest je citirao američkog vojnog zvaničnika sa velikim iskustvom sa borbenim avionima pete generacije koji je rekao: “To je odličan avion i veoma opasan, naročito ako naprave mnogo njih. Mislim bi čak i AESA (Radar aktivnog elektronskog skeniranog niza F-15C) i (Boing F/A-18E/F) Super Hornet imali pune ruke posla.“ Nemački magazin Stern je izjavio da se Su-35S može smatrati najsmrtonosnijim avionom na svetu, osim američkog F-22 pete generacije. Prema Sternu, Su-35 je znatno superiorniji od svojih konkurenata, kombinujući najbolje karakteristike boraca četvrte generacije i osnovnih karakteristika i svojstava ratnih aviona pete generacije.
Dok su bili u Siriji, uočeni su manji problemi prilikom poletanja u pustinjskim uslovima pa je to brzo ispravljeno. Set ekrana će biti instaliran na priključke Su-35 koji su dizajnirani da spreče unošenje stranih predmeta. Su-35 bi mogao dobiti i nadogradnju  hardvera i softvera avionike, posebno onih sistema koji se odnose na misije vazduh-zemlja.
U budućnosti je planirano da se Su-35S naoruža sa P-37M (AA-13 Strela) vazduh-vazduh raketama dugog dometa. Domet zavisi od profila leta, od 150 km za direktan pucanj do 398 km za krstareći klizni profil. Raketa može udariti ciljeve na visini od 15-25.000 metara. Rusija razvija vazduh-vazduh raketu KS-172 sa dometom od 460 km.
Neverovatna sposobnost manevrisanja i jedinstvene i raznovrsne mogućnosti oružja čine ovaj vrhunski borbeni avion smrtonosnim neprijateljem. Komandanti terorističkih grupa kod Damaska masovno se predaju SAA. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

 SU-34 i SU-35 nanose strašne gubitke teroristima u Siriji
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA