Najnovije

The New York Times: Vašington će upotrebiti nuklearno oružje i zbog sajber-napada na SAD

Nova američka nuklearna strategija, koja je danas upućena na potpis Donaldu Trampu, dozvoljava Beloj kući i Pentagonu da primene nuklearno oružje i povodom „sajber-napada na SAD“.

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Ovo su otkrili Dejvid Sanger i Vilijam Brod na stranicama dnevnog lista The New York Times.
U tom tekstu su napisali i ovo:
„Decenijama su američki predsednici pretili da će prvi posegnuti za nuklearnim arsenalom u veoma ograničenom broju slučajeva. Za primer su navodili potencijalni biološki napad na Sjedinjene Države. Sada se u nuklearnoj strategiji pominju „pokušaji obimnog uništavanja (američke) infrastrukture - energetske mreže ili sistema veza koji su najizloženiji sajber-napadima“.
Pentagon i Bela kuća su se uzdržali od komentarisanja ovih tvrdnji, ali su tri funkcionera SAD - bivša i sadašnja - predočila da će mogući sajber-napadi biti tretirani kao „strana agresija“. A to će u strategiji biti tretirano kao agresija na koju se može odgovoriti i nuklearnim oružjem.
Bivši savetnik Baraka Obame za nuklearno naoružanje - Gari Sejmor - izjavio je da Trampova nuklearna strategija umnogome ponavlja ključna mesta iz prethodne koja je predviđala da će Vašington u „vanrednim okolnostima razmotriti mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u funkciji zaštite životno važnih interesa SAD“.
A na šta će se to odnositi?
Sanger i Brod navode da strategija ima u vidu mogućnost „nenuklearnih strateških napada napad“ na civilno stanovništvo ili vitalnu infrastrukturu SAD“, kao i na njegove nuklearne snage i njihovu komandu.
U istom tekstu se navodi da Rusija navodno testira svoj „prvi autonomni nuklearni torpedo.
Amerikanci su uznemireni jer smatraju da njime upravlja veštačka inteligencija.
Sam razorni sajber-napad na SAD povezuje se elektro-mrežom, mobilnom telefonijom i gigantima američkog interneta. A takođe: sa pretnjama američkim satelitima.
U uvodnom delu strategije se naglašava da je šef Pentagona, DŽejms Matis, već naglasio da se Rusija oslanja na nuklearnu eskalaciju.
Ispovest supruge Olivera Ivanovića možete pročitati OVDE.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kodovi za nuklearni napad
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA