Najnovije

ORUŽJE KOJE MENJA “PRAVILA IGRE”: Evo zašto se Amerika plaši ruskog S-400 (VIDEO)

Ugledni časopis “Nacionalni interes” nazvao je ruski S-400 "Trijumf" oružjem koje menja "pravila igre".

S 400 (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Kao što je navedeno u članku, “S-400” nadmašuje zapadne pandane na nekoliko načina.
Prvo, ruski model može pokrenuti nekoliko protivavionskih vođenih raketa različitih raspona odjednom. Konkretno, autor nabraja četiri takve rakete, čiji raspon dostigne 40, 120, 250 i 400 kilometara.
Američki "Patriot" sposoban je da pokrene projektile sa rasponom leta od samo 96 kilometara.
Drugo, “Nacionalni interes” primećuje odlične performanse jedne od zenitnih raketa (9M96E2 sa opsegom od 120 kilometara), koju može pokrenuti S-400. Publikacija piše da takav projektil ne samo leti brzinom od pet kilometara u sekundi, već je sposobna i da puca na ciljeve koji leti na visini do pet metara iznad zemlje.
Kao što je rekao jedan od vodećih vojnih stručnjaka Karlo Kop, S-400 može biti opremljen posebnim radarima dizajniranim za pobedu modernih aviona tipa F-22 i F-35.
Istovremeno, publikacija naglašava da razvoj S-400 omogućava Rusiji da ima relativno malu flotu lovaca u poređenju sa Sjedinjenim Državama i zemljama NATO-a.
Stručnjaci takođe primećuju da ruski protivavionski raketni sistem predstavlja stvarnu pretnju kompleksima radio-detekcije u vazdušnom saobraćaju SAD-a i nekih drugih zemalja NATO-a. Konkretno, publikacija piše o američkom avionu za otkrivanje radara sa dugim dometom “Boeing E-3 Sentry”, ranjivom u odnosu na “S-400”.
“S-400” takođe može srušiti balističke rakete, što je, kako kažu stručnjaci, glavni razlog namere Saudijske Arabije da kupi ovaj sistem.
Generalno, Nacionalni interes naziva pravim probojem zaključivanje ugovora između Rusije i nekih članica NATO-a (Grčka i Turska), kao i tradicionalnih partnera Sjedinjenih Država putem vojne tehničke saradnje (Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati) za snabdevanje vojne opreme.
Sumirajući, autor podseća na nedostatak brige u američkim višim krugovima u vezi sa rastućim interesovanjem za ruski “S-400” u svetu.
Rusija spremna da obuzda novu vojnu strategiju Amerike. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Glas Moskve

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA